Gå til sidens hovedinnhold

Titusener demonstrerte mot grunnlov i Ungarn

Budapest (NTB-AFP-Reuters): Titusenvis av mennesker protesterte mandag mot Ungarns nye grunnlov, som de mener svekker demokratiet. Samtidig feiret regjeringen i operaen.

«Nå er det nok!», «Orbans diktatur» og «Orbanistan» sto det på plakater som demonstrantene bar med seg under demonstrasjonen i Ungarns hovedstad Budapest.

Demonstrantene protesterte høylytt mot statsminister Viktor Orban og den nye grunnloven, som trådte i kraft 1. januar. Lovendringene innebærer blant annet en innskrenkning av domstolenes og sentralbankens uavhengighet og pressefriheten.

- Viktor Orban og hans tjenere har endret Ungarn fra å være et lovende sted til å bli det mørkeste stedet i Europa, sa Tibor Szanyi, som sitter i nasjonalforsamlingen for sosialistene.

Ifølge arrangørene deltok nærmere 100.000 ungarere i demonstrasjonen, som var konsentrert rundt en av Budapests hovedgater. Ikke langt unna holdt en gruppe nynazister en motdemonstrasjon.

Regjeringen valgte på sin side å feire lovendringene med en gallamiddag i operahuset. Om lag 30.000 demonstranter hadde møtt fram utenfor operaen da regjeringsmedlemmene ankom festen, ifølge nyhetsbyrået Reuters. (©NTB)