Gå til sidens hovedinnhold

Titusener trenger ly for kulden i New York

Newyorkere er uten et sted å bo etter orkanen Sandy og vil trenge hjelp til ly mot det kalde været som er på vei.

New York forsøker å komme seg på beina etter den voldsomme stormen sist mandag. Men med kaldt vær, store vannskader og bensinmangel er det vanskelig å få hverdagen tilbake. Det er meldt kraftig fall i temperaturen over store deler av New York i dagene som kommer.

Guvernør Andrew Cuomo i delstaten New York sa på en pressekonferanse søndag at det er bedring i forsyningen av brensel og drivstoff, men advarte samtidig mot at problemene ennå ville vedvare i flere dager.

– Det begynner å bli kaldt, og folk er i hjem som er ubeboelige. Vi har titusener av mennesker som trenger bostedsløsninger umiddelbart, sa Cuomo.

Valget kan bli rammet
Ifølge ordfører Michael Bloomberg kan bli nødvendig å finne bolig til så mange som 40.000 mennesker bare i New York by.

– Jeg vet ikke om det noensinne er funnet ly til så mange mennesker over natten, sa han.

Cuomo tilføyde at det flere steder i delstaten også kan bli problemer med avviklingen av tirsdagens president- og kongressvalg.

– Vi gjør alt vi kan for å hjelpe de lokale valgstyrene, sa Cuomo.

Også kollektivtransporten lider under skadene som uværet forårsaket for snart en uke siden.

Omfattende strømbrudd
På den positive siden er at nesten hele Manhattan fikk tilbake strømmen lørdag. Men det er fortsatt om lag 750.000 mennesker i delstaten New York som ikke har fått strømmen tilbake, deriblant mer enn 130.000 i New York by.

På Long Island er 550.000 mennesker fortsatt uten strøm. I utgangspunktet rammet strømbruddet 1,2 millioner mennesker i dette området.

I delstaten New Jersey, som også ble hardt rammet av uværet, er minst én million mennesker uten strøm.

I alt mangler 2,5 millioner kunder strøm i de sju delstatene som stormen Sandy rammet, opplyser USAs energidepartement.

Bensinmangel
Hjelpemannskap arbeider nå med å få skolene i brukbar stand. De skal etter planen åpne igjen mandag. Utstyr skal dessuten kjøres ut til lokaler som skal brukes under valget tirsdag.

Men det er fortsatt stor bensinmangel i de orkanrammede områdene. Biler står i lange køer ved bensinstasjoner som fortsatt er åpne, og folk oppsøker bensinpumper til fots for å fylle kanner med bensin.

New Jerseys guvernør Chris Christie har kunngjort av det blir bensinrasjonering. Fra lørdag av ble det innført en ordning der bilistene kun kan fylle bensin annenhver dag, avhengig av det siste tallet på bilskiltet.

Ekstra forsyninger
I New York har byens myndigheter kunngjort at det skal utplasseres militære tankbiler der sjåfører kan få fylt opp bilene sine med 38 liter bensin uten å betale for det. Ifølge guvernør Cuomo kan situasjonen snart bli bedre ettersom tankskip har kommet til byen med ekstra bensin.

Om lag 38 prosent av bensinstasjonene rundt New York er fortsatt ute av drift. Det er langt færre enn fredag da tallet lå på 67 prosent.

Antall mennesker som har mistet livet i uværet i USA, har nå steget til 111. Tallet ble oppjustert etter at to omkomne ble funnet i New Jersey natt til søndag.

Karibia mistet minst 69 mennesker livet i uværet, deriblant minst 54 i Haiti og minst elleve på Cuba. I tillegg mistet én person livet i Canada. (©NTB)

Reklame

Denne strømavtalen har vært klart billigst i hele 2021

Kommentarer til denne saken