RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Scanpix/Montasje)

Tjener 82 millioner kroner om dagen

Sist oppdatert:
Her er oljebonanzaens virkelige gullgutter.

Norges rikeste blir bare rikere og rikere.

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK

Den største av dem alle - John Fredriksen - har i fjerde kvartal frem til nå tjent ni milliarder kroner på sine Seadrill-aksjer alene. Bare i dag har det tikket inn over 250 millioner kroner til nå.

Kypriot

Kjell Inge Røkke ligger ikke langt etter. Hans børsnoterte holdingselskap Aker har hatt en eventyrlig reise de siste fem månder og har gjort Røkke nærmere 3,5 milliarder kroner rikere frem. Og hadde det ikke vært for Røkke-rabatten, så hadde Røkke tjent enda flere milliarder.

I snitt har de to guttene med gullbuksene cashet inn 82 millioner kroner hver dag de siste fem måneder.

Fredriksen styrer sitt forretningsimperium fra London og Kypros. Ikke bare ble han skatteflytning, men han er også blitt kypriotisk statsborger. Alt for å unngå skatt. Gjennom sitt kypriotiske holdingselskap, Hemen Holding, eier han hele 133,1 millioner aksjer i Seadrill.

Hemen Holding er styrt av stiftelser kontrollert av Fredriksen og hans nærmeste famile. Det vil si hans to døtre, Kathrine og Cecilie.

Fredriksen er også storeier i andre børsnoterte selskaper som Frontline, Golar LNG og Marine Harvest. Også her har det tikket inn kroner, dog mye mindre enn i Seadrill.

Mye risiko

Både John Fredriksen og Kjell Inge Røkke er gutta uten utdannelse som har jobbet seg opp fra gulvet.

Fredriksen som skipsmeglerassistent fra han var 16 år og Røkke som fisker i Alska som 22 åring. De steg raskt i gradene og allerede i begynnelsen av 20 årene var de herre over sine egne skip.

De tok risiko, mye risiko. Milliardene rant inn og de ble søkkrike. Både shipping og fisk er imidlertid sykliske bransjer, og begge har i flere omganger ikke vært langt unna skifetretten.

Samlet verdi på 100 milliarder

Det siste 10-året har imidlertid vært fantastiske år for de to. De har sett milliardverdier rulle inn og de nærmer seg snar en samlet verdi på 100 milliarder kroner.

John Fredriksen kommer på syvende plass på de rikeste beboerne i England. Hans formue ble vurdert til 6,7 milliarder pund, rundt 60 milliarder kroner. Nå er formuen blitt enda høyere etter den siste tids aksjeoppgang.

Røkkes Aker aksjer har imidlertid kun en verdi på i overkant av ni milliarder kroner. Men som følge av rabatten aksjemarkedet, den såkalte Røkke-rabatten, setter på Aker fordi det er et holdingselskap, taper Røkke nærmere seks milliarder kroner på å være seg selv.

RØKKE TAPER 500 MILLIONER PÅ Å VÆRE SEG SELV

Gjennom Aker kontrollerer Røkke selskaper som Aker Solutions, Det norske, Kværner og Aker Biomarine.

Fengsel

På et punkt er de ulike. Mens Fredriksen har flyktet landet, har Kjell Inge Røkke bosatt seg med famile i Asker. Mens Fredriksen pleier omgang med den internasjonale shippingelite, så pleier Røkke omgang med eliten blant de norske sosialdemokratene. Det har blant annet ført til at den norske stat er storeier i Aker Solutions, et av Røkkes børsnoterte datterselskaper.

John Fredriksens liv har vært turbulent. Fengselscelle, milliarder tjent, milliarder tapt, så utrolig mange milliarder tjent.

«John Fredriksen har forakt for risiko, for regler og for sveklinger. Mens andre tenker, handler Fredriksen, uten å spørre noen. Han eier ikke alt, men han bestemmer alt. Mange er blitt rike på Fredriksen, men han er blitt enda rikere på dem. Og aldri betaler han en krone i skatt – til gjengjeld er han dømt til et evig liv som hjemløs», er noen av karakteristikkene som kom frem i den uautorisert biografien, Storulv, skrevet av Odd Harald Hauge og Nettavisens sjefredaktør Gunnar Stavrum.

Også Kjell Inge Røkke har hatt sine oppturer og nedturer. Fra å ha tjent seg rik på fiske i Alaska tidlig på 1990-tallet, flyttet han gjem til Norge og raidet ærverdige Aker foran nesetuppen på den norske næringslivselite. Det holdte på å gå galt og i 2001 var han kun dager unna skifteretten. Men Røkke ga ikke opp, og de endte med en av tidenes oppturer i norsk næringsliv og har gjort ham snart til tosifret milliardær.

Røkke, har som Fredriksen, også måtte tilbringe litt tid innenfor murene. Årsak var at han hadde kjøpt et båtsertifikat. Røkke tok det sporty og snekret paller med stor entusiasme.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere