Gå til sidens hovedinnhold

- Tjener rått på blodig opprør

- Prisene er helt vanvittige, sier våpenselger.

Det blodige opprøret mot president Assad i Syria, har fått illegale våpenselgere i Libanon til å gni seg i hendene, skriver den britiske avisen The Times.

Selv om opprøret mot Assad i utgangspunktet var fredelig, så har syriske opprørsgrupper valgt å væpne seg med våpen for å slå ned på de syriske sikkerhetsstyrkene.

Høye priser
De illegale våpenhandlerne i Libanon sier de ikke makter å imøtekomme den enorme etterspørselen på våpen fra Syria.

- Prisene er helt vanvittige. Og alt går til Syria, sier våpenhandler Abu Rida til The Times.

Prisen for et russisk gevær av type AK47 har steget fra 6700 kroner i fjor til 12.000 kroner. Versjonen med kort løp, som er kjent som bin Laden-geværet fordi det var favorittvåpenet til den avdøde Al-Qaida-lederen, kostet 16.000 kroner i fjor. Nå selges den for 30.000 kroner, ifølge avisen.

De fleste pistolene har steget en tredel i pris. En 9 mm Glock kostet om lag 12.000 kroner på det libanesiske svarte våpenmarkedet i fjor. Nå koster pistolen 18.500 kroner, skriver avisen.

Kontroll med grensen
Våpnene smugles angivelig over grensen til Syria. Det til tross for at syriske sikkerhetsstyrker har omfattende kontroll med grenseovergangene og har minnelagt store områder langs grensene til nabolandet Libanon.

I tillegg til håndvåpen har det også vært stor etterspørsel av granatkastere, ifølge avisen.

- Akkurat nå er det stor etterspørsel etter granatkastere, håndgranater og ammunisjon, sier Abu Rida.

Prisen på granatkastere har doblet seg til 12.000 kroner.

- Vi trenger våpen
- Vi trenger ikke folk. Vi har folk. Vi trenger våpen og ammunisjon. Hvis vi hadde det, så kan jeg forsikre deg om at Assad hadde vært ferdig innen kort tid, sier aktivisten Ahmad som skjuler seg i nabolandet Libanon.

Han sier at Den frie syriske hæren, som i hovedsak består av syriske desertører, ikke kan rekruttere flere folk før de får tilgang på mer våpen og ammunisjon.

- Enten så venter vi på mer støtte fra andre land, eller så forsøker vi å vinne tid og se an hvor mye vi kan stjele fra regimet.

- Vanskelig å få oversikt
Syria-ekspert Kai Kverme er kjent med påstanden om at det smugles inn våpen fra Libanon til Syria.

- Det er veldig vanskelig å få en eksakt oversikt av hva som foregår her. Det er riktig at etterrettelige kilder rapporterer om denne våpentrafikken fra Libanon til Syria. Men veldig lite har blitt tatt på den syriske grensen, sier Syria-kjenner og prosjektkoordinator ved Universitetet i Oslo, Kai Kverme, til Nettavisen.

- Det er mange ting som er underlig i denne saken. Riktig nok så er det en lang grense mellom Libanon og Syria, og det har alltid blitt smuglet ting som sigaretter og alkohol over grensen til Syria.

- Det er slik at i libanesiske medier har det vært spekulert mye om medlemmer av Hizbollah faktisk er aktive i denne våpensmuglingen. Og det kan jo virke underlig ettersom Hizbollah har markert sin støtte til det syriske regimet, sier han.

- Men det er vanskelig å avvise uten videre, gitt at Hizbollah har tett kontroll i store deler av dette området.

Smugling fra Irak
Kverme utelukker ikke at det kan foregå våpensmugling inn til Syria fra Irak.

- Det har vært veldig mye fokus på Libanon og våpen derfra. Noe som er veldig rart i denne sammenheng er det manglende fokuset på grensen til Irak. Det er et land hvor våpnene flommer i langt større grad enn i Libanon. Det er all grunn til å tro at våpen kommer inn derfra også.

- Man vet blant annet at det kommer våpen inn fra Irak til Libanon gjennom Syria, sier han.

5000 drept
FN anslår at 5000 mennesker har blitt drept i det syriske opprøret. Kverme tør ikke å spekulere på om tallet kan være høyere.

- Det er uendelig vanskelig å fastslå dette. Hovedgrunnen til at det er vanskelig, er jo at det syriske regimet nekter alle uavhengige journalister å bevege seg fritt i Syria, og de nekter Røde Kors og internasjonale menneskerettighetsorganisasjoner inngang til landet for å undersøke dette.

- Det er jo klart at da er det uunngåelig å anta at grunnen til at man ikke vil slippe til journalister, observatører og internasjonale menneskerettighetsorganisasjoner, er fordi de har noe å skjule, sier han.

Reklame

Denne eksklusive motebutikken har salg bare én gang i året

Kommentarer til denne saken