Tjente 40 kroner timen på «LO-hotell»

Foto: Paul Weaver (Nettavisen)

15 personer jobbet fikk luselønn på et hotell som jevnlig brukes til LO-møter.

11.10.10 08:07

Oslo (ANB): Da hotellet Pers Resort på Gol, som selv reklamerer med at det er et «LO-hotell», fikk vite hva underleverandøren betalte sine ansatte, ble firmaet kastet på dør. Ledelsen ved hotellet legger seg helt flat og beklager det som har skjedd.

LO Stat og flere fagforbund bruker hotellet til møter og arrangementer, blant annet den høyprofilerte Kartellkonferansen i slutten av november hvert år. Der samles topptillitsvalgte i statssektoren. På konferansen deltar som regel også LOs ledelse, Ap-topper og flere statsråder. Statsminister Jens Stoltenberg har gjestet konferansen en rekke ganger. Underbetalte arbeidstakere fra Øst-Europa og andre steder provoserer LO kraftig. Hadde ikke hotellet på Gol ryddet opp, ville de risikert at fagbevegelsen forlot stedet for godt.

Fristende tilbud
- Jeg forstår godt at LO-forbundene er skuffet. Vi har nå sagt opp kontrakten med firmaet. Neste sommer skal vi kun bruke norske anerkjente utleiefirma, sier hotelldirektør Arve Rustberggard til LO-nettstedet Aktuell.no.

Han beklager at han lot seg lokke av et fristende tilbud fra et selskap drevet av en bekjent som på sin hjemmeside friste med «dyktige medarbeidere til leie - rimelig og fleksibelt».

15 bulgarere og estlendere har gjennom et utleiefirma jobbet på billigkontrakter ved Pers Resort på Gol i flere måneder. Hotellet bekrefter at de har betalt mellom 90 og 110 kroner timen for arbeidstakerne til selskapet Unic Management. Dette selskapet tilbyr billig øst-europeisk arbeidskraft til norske reiselivsbedrifter.

- Vi kan vel regne med at rundt halvparten av dette har tilfalt arbeidstakerne, sier Rustberggard Aktuell.

Ansatt i Estland
De som arbeidet ved hotellet på Gol var ansatt i et selskap registrert i Estland, Unic Management OÜ. Dette selskapet leier ut både gartner, renholder og kjøkkenpersonale til hotellet. Deleier Terje Andersen hevder at de ansatte har fått en timelønn på mellom 80 og 130 kroner.

- Vårt system er slik at vederlaget består både av lønn, fri kost og losji og reise frem og tilbake. Det de lønnsmessig sitter igjen med etterpå er riktignok fra 40 kroner netto etter skatt og oppover, hvis du regner ut fra vår laveste sats, opplyser han til Aktuell. (ANB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag