Debatten rundt innvandring og faren for overgrep har rast de siste ukene. Ikke minst i blogger og meningsspaltene.

Blogger Gunnar Thomlid og sosiolog og samfunnsdebattant Kjetil Rolness har de siste dagene røket i tottene på hverandre over statistikk.

«Det er pinlig at en høyprofilert faktasjekker (med mottoet «La meg se litt nærmere på det») ikke forstår statistikk. Eller rettere sagt: Gjør seg dummere enn han er, straks emnet er innvandring.» skrev Kjetil Rolness i en kommentar i Dagbladet i helgen.

Tåkelegging

I et tilsvar i sin blogg skriver Tjomlid:

«Han vil ha mer statistikk og flere analyser, men velger samtidig å overse konklusjonene i de rapporter som gir ham nettopp dette. Intet ønske om en faktabasert debatt likevel, altså.

Og hva skjer straks man forsøker å føre en slik faktabasert debatt? Jo, man beskyldes for å «dekke til sannheten», eller å drive «tåkelegging av de harde fakta», og andre mer fargerike beskyldninger.»

- Går i stå

Rolness gir seg selvsagt ikke og kommenterer det han karakteriserer som «20000 tegn, på å unnlate å besvare min kritikk.»

«Her har vi altså en frisk og seriøs blogger som har skapt seg et navn som utrettelig faktasjekker, en fornuftens vaktbikkje mot alternativbevegelse, vaksinemotstand og annen tidsriktig humbug og bullshit.

Men hver gang han skal «debunke» innvandringskritikk, går det i stå. Eller rundt grøten. Da bedriver han selv utstrakt «cherry-picking» av forskning og forholder seg så ukritisk til sine foretrukne kilder, at det tidvis bikker over i komikk.» skriver han i nok et innlegg i Dagbladet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Rasistiske personangrep

En tegning av Gunnar Tjomlid ble delt på Facebook tidligere denne uken, og likt av blant annet Kjetil Rolness og Hege Storhaug. Det fikk Tjomlid til å reagere:

«Og nei, dette handler ikke om at jeg er butthurt (pun intended), men at jeg rett og slett synes det er lavmåls at slike rasistiske personangrep møtes med støtte fra disse debattantene, som jo er svært opptatt av å få frem at deres innvandringskritiske standpunkt bare handler om en rasjonell debatt og ikke på noe som helst vis om fremmedfiendtlighet.»