Gå til sidens hovedinnhold

Tjostolv Moland er død

Ble funnet død på cellen søndag morgen.

Tjostolv Moland er død.

Funnet på cellen
– Han ble funnet i fengselscellen i Kinshasa i morges. Våre tanker og medfølelse går nå til hans nærmeste familie og pårørende. En representant for utenrikstjenesten dro umiddelbart til fengselet i Kinshasa da vi ble varslet, sa utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) på en pressekonferanse søndag kveld.

Representanten for UD følger nå opp saken overfor de lokale fengselsmyndighetene. Hun skal også følge opp situasjonen for Joshua French, som fortsatt sitter fengslet i Kinshasa.

– Det er dypt tragisk at saken har fått et slikt utfall for Tjostolv Moland, sier Eide.

Ifølge Molands advokat er omstendighetene rundt dødsfallet foreløbig uklare. Molands familie ble informert om dødsfallet for få timer siden.

Har jobbet for soningsoverføring
Det var i 2009 at de to soldatene Moland og French ble pågrepet i Kongo. De ble tiltalt for å ha drept sjåføren sin, og senere dømt til dødsstraff. De er idømt henholdsvis fire og fem dødsstraffer for å ha drept sin innleide sjåfør.

Siden den gang har norske mynigheter jobbet for å få de to fangene til Norge, slik at de kan sone her. UD sendte et forslag til en utleveringsavtale for Moland og French til kongolesiske myndigheter for over et år siden, uten at det har ført til noen løsning.

Joshua French har både britisk og norsk statsborgerskap, og også britiske myndigheter har jobbet for å få både ham og Moland overført til Norge, uten hell.

- Vi forventer nå at kongolesiske myndigheter samarbeider fullt ut med å få utlevert Molands båre og med å følge opp situasjonen til Joshua French, sier Barth Eide.

- Gjør ikke nok
Molands advokat, Morten Furuholmen, gir den norske utenrikstjenesten sterk kritikk for ikke å ha gjort nok for de to nordmennene. Han mener det tragiske utfallet for Moland viser at UD ikke har jobbet godt nok.

- Denne beskjeden gir dypt inntrykk. Jeg har fryktet dette i lang tid. Det er berettighet å spørre om UD har fulgt opp denne saken på riktig måte, sier han til TV2.

- Jeg er overrasket over at det ikke har blitt satt i gang møter på et høyere politisk nivå, enten i Kisangan eller i Oslo, sier sier han.

Han kaller soningsforholdene i fengselet for helt uakspetable.

- Norske myndigheter har langtfra gjort nok. Jeg mener norske myndigheter burde stått opp og sagt at «dette akspeterer vi ikke», sier han.

Jobber fulltid
Utenriksminister Barth Eide understreker at han ikke vil utelukke at norske myndigheter kunne gjort mer i saken.

– Jeg mener det er veldig viktig ikke å si at man har gjort alt man kunne, for man skal alltid stille seg det spørsmålet. Det jeg kan si er at det ikke finnes noen sammenlignbar sak, veldig mange her på huset har jobbet på fulltid med dette, vi har hatt mange kontakter og vi har også samarbeidet nært med kontakter i Kongo uten å lykkes. Dette er ting vi har gjort, men jeg vil ikke si at det ikke er ting vi kunne ha gjort annerledes.

Vil legge trykk på kongolesiske myndigheter
Eide varsler at man nå vil legge «fullt trykk» på kongolesiske myndigheter, som ikke har besvart formelle henvendelser fra verken utenriksminister Eide, Storbritannias utenriksminister William Hague eller statsminister Jens Stoltenberg.

– Vi kommer til å vise til at denne saken nå er mer enn tragisk nok, og at det påhviler kongolesiske myndigheter et stort ansvar for å komme med svar på de henvendelsene vi har sendt.

Reklame

Har vært utsolgt i 14 år: Nå er superutgaven her