RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tjukkasene slår tilbake

Sist oppdatert:
Slankekurer og kroppsfiksering gjør at overvektige føler seg mobbet. Nå slår tjukkasene tilbake mot slankehysteriet.

Kostholdstips, slanketips og treningstips er i skuddet som aldri før. Samtidig øker livvidden sakte men sikkert i de aller fleste vestlige land. Overvekt og fedme regnes nå som en av de største truslene mot vår helse.

Men risikoen for sykdommer er bare en av grunnene til at det er slett ikke er så moro å være overvektig. Mange overvektige mennesker føler seg direkte mobbet av omgivelsene og sliter med å opprettholde et positivt selvbilde. Depresjoner og isolasjon kan bli en belastning som kommer i tillegg til de helsemessige konsekvensene av vekten.

Fettets frigjøringsbevegelse
Den amerikanske interesseorganisasjonen National Association to Advance Fat Acceptance (NAAFA) slår nå tilbake mot det de mener er et uakseptabelt press på fete mennesker. Nylig holdt organisasjonen en stor konferanse for å drøfte politiske og sosiale utfordringer for det de kaller "fettets frigjøringsbevegelse"

- Vi lever midt i en heksejakt hvor fete mennsker er heksene. Og det er blitt betydelig verre over de siste årene på grunn av propagandaen om at fedme, et naturlig menneskelig karaktertrekk, på en måte er en form for sykdom, sier Marilyn Wann som er medlem av NAAFA til nyhetsbyrået AP.

Organisasjonen arbeider blant annet med å avdekke ulovlig diskriminering av fete mennesker. Blant annet har flyselskapet Southwest Airlines blitt sterkt kritisert for sin politikk med å ta dobbelt betalt av kunder som ikke får plass i et enkelt flysete.

- Jeg håper vi kan være et fornuftig holdepunkt i midten av dette hysteriet. Jeg finner allierte til vår sak på alle slags steder, men fortsatt møter jeg mye fiendtlighet. Noen mennesker oppfører seg som om fedme er vår største trussel etter terrorisme, sier talskvinne Mary Ray Worley ved NAAFA.

Frisk eller syk?
Et av spørsmålene som stilles av organisasjoner som NAAFA, er om fedme bør regnes som en sykdom. Mange medlemmer opplever det som ekstra belastende at deres kroppsvekt skal gjøres til et problem i medisinsk forstand.

Noen stiller også spørsmålet om hvem det er som vil tjene på å definere fedme som en sykdom. På den ene side vil det bli lettere for fete å få dekket legeutgifter eller operasjoner i forbindelse med behandling av problemene. Men i tillegg ser det ut til at mange slankeeksperter og private klinikker vil gå lysere økonomiske utsikter i møte med en slik definisjon.

- Fedme er slett ingen sykdom. Alt denne definisjonen gjør er å åpne dørene for slankindustri og kirurger som kan skaffe seg en fantastisk fortjeneste, sier Allen Steadham som er leder for en av NAAFAs støttespillere, organisasjonen International Size Acceptance Association.

Operasjoner med innsnevring av magesekken regnes i Norge som et ekstremt inngrep som utføres i noen skjeldne tilfelle. Men i USA gjennomføres nå over 100.000 slike operasjoner på private klinikker hvert år.

Siste fem saker fra Mozon.no:
Sliter med fet hud
Orgasme uten utløsning
Slanking for slubberter
Gravid i sommervarmen
Sender hjem nett-avhengige

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere