*Nettavisen* Nyheter.

Tjuvfisker må betale 200.000

Foto: (ILLUSTRASJON)

En dansk tjuvfisker håvet inn 5,1 tonn kilo fisk i den norske økonomiske sonen (NØS), men ble tatt på fersken. Nå må han punge ut med verdien på fangsten.

27.10.05 08:06

Dansken møtte ikke selv i rettssaken mot ham i Bergen tingrett tirsdag. Likefullt ble han dømt for å ha fisket ulovlig innenfor NØS. Tjuvfisket kostet ham 200.000 kroner.

Manglet fire timer
Den 46 år gamle danske fiskebåteieren tok en spansk en i mai i fjor, da båten ble bordet av den norske Kystvakten for inspeksjon. Han påsto fangsten stammet fra EU-sonen like utenfor de britiske øyer, til tross for at sporingsdata fra satelitt viste at båten hadde befunnet seg i norsk farvann. Da det senere viste seg at det manglet fire timer av båtens ferd på sporingssatelitten, hevdet han at det var i disse timene båten var utenfor NØS og gjorde all fangst. Tingretten anså dette som en umulighet ettersom båten da måtte ha holdt en konstant toppfart den ikke hadde motorkraft til.

Nektet å betale bot
Under inspeksjonen fant også Kystvakten et ulovlig garn som inneholdt betydelige mengder med fisk. Dansken forklarte inspektørene at garnet ikke var hans, men noe han hadde fisket opp som avfall, ved en tilfeldighet. Denne forklaringen mistet troverdighet da det viste seg at nettet var fastmontert til båten. Fiskeren fikk bot av Kystvakten, men nektet å betale den. Dermed gikk saken til rettssystemet.

Må betale
Den ulovlige fangsten på 5,1 tonn ble verdisatt til 200.000 kroner, og dansken må betale disse, i tillegg til saksomkostninger på 10.000 kroner, innen to uker.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.