To amerikanere vinner økonomipris i Stockholm

Stockholm (NTB-TT): De to amerikanerne Alvin Roth og Lloyd Shapley har vunnet årets økonomipris til Alfred Nobels minne.

De to professorene vinner prisen for sin bruk av markedsmodeller for å oppnå stabilitet mellom dem som tilbyr og dem som etterspør. Dette kan gjelde forholdet mellom alt fra studenter til skoler og organdonorer til pasienter.

60 år gamle Roth er tilknyttet Harvard University i Cambridge og Harvard Business School i Boston, mens 89-årige Shapley jobber ved Univerity of California i Los Angeles.

Vinner Alvin Roth sier til nyhetsbyrået DPA at han håper prisen vil skape oppmerksomhet rundt forskningsfeltet de to jobber med.

- Jeg er veldig glad for å vinne prisen, og veldig glad for å dele den med Shapley. Når jeg underviser studentene mine i dag håper jeg de vil følge litt mer med, sier han.

Prisen ble opprettet i 1968 og gis ut av den Svenske Riksbanken til Alfred Nobels minne. Den er ikke en av de opprinnelige Nobelprisene som ble opprettet etter Alfred Nobels testamente. Premien er 8 millioner svenske kroner som deles på de to prisvinnerne. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.