Gå til sidens hovedinnhold

To av tre barnehageansatte er ufaglært

Bergen (NTB): To av tre som jobber i landets barnehager, mangler førskolelærerutdanning. Barna utsettes for et sjansespill, mener forsker.

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at bare vel 32 prosent av de ansatte i barnehagene har førskolelærerutdanning, og dette tallet har vært stabilt til tross for at regjeringen i flere år har hatt et mål om å øke andelen, skriver Bergens Tidende.

- Jeg mener barna blir utsatt for et sjansespill når det er så mange ufaglærte i barnehagene. Ansatte som har førskolelærerutdanning, vil være mye bedre i stand til å håndtere konflikter, lære barna ting og sørge for at barna fungerer godt sammen, sier førsteamanuensis Anne Greve ved Høgskolen i Oslo og Akershus til avisen.

Forskeren mener regjeringen må på banen for å få økt andelen faglærte i landets barnehager.

- De må bedre lønnsvilkårene og etablere stipendordninger. Det er helt avgjørende at vi utdanner flere førskolelærere nå, sier Greve.

Utdanningsforbundets leder Mimi Bjerkestrand er enig og skylder på manglende politisk vilje.

- De siste årene har man hatt et stort fokus på å bygge nye barnehager, men man har glemt at man også trenger kvalifisert personell. Her er det et stort etterslep, og Norge er også på jumboplass i Norden, sier Bjerkestrand. (©NTB)

Reklame

Siste sjanse: 10 superkupp du gjør på Cyber Monday