RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

To av tre sitter for lenge på glattcelle

Sist oppdatert:
Oslo (NTB): Stadig flere sitter på glattcelle mange døgn over tiden. Nye fengselsplasser er uten effekt.

I første halvdel av år 2000 satt 96 personer ulovlig lenge på glattcelle. Det vakte oppsikt og Sivilombudsmannen satte i gang en gransking. Ti år senere er situasjonen mye verre. I løpet av årets tre første måneder har antall oversittere økt til 461 bare i Oslo politidistrikt. To av tre innsatte satt over makstiden på 48 timer. 68 personer satt over seks døgn, viser en sammenligning Aftenposten har gjort.

Statssekretær Terje Moland Pedersen (Ap) i Justisdepartementet viser til at man har bedret varetektskapasiteten ved å åpne nytt fengsel i Halden i mars med 160 soningsplasser i drift. Fra august er det 250 plasser

Ved Sentralarresten i Oslo mener man imidlertid at effekten av Halden fengsel ble kortvarig.

- Rett etter åpningen hadde vi noen dager hvor vi ikke hadde oversittere. Men vi opplever fortsatt at problemet med innsatte over 48 timer eksisterer, sier Bjørn Riddervold Jensen i Oslo politidistrikt.

- Å øke antall varetektsplasser er som å kjøpe bil med større bagasjerom. Jo større plass du har, jo mer pakker du. Jo flere varetektsplasser, jo mer unødig bruk av varetekt, sier advokat Frode Sulland. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere