*Nettavisen* Nyheter.

To av tre vil ha monarki

Et klart flertall foretrekker monarki som statsform i Norge. Her forlater dronning Sonja og kong Harald søndagens festforestilling i Universitetets aula i anledning feiringen av kongeparets 25 år på tronen.

Et klart flertall foretrekker monarki som statsform i Norge. Her forlater dronning Sonja og kong Harald søndagens festforestilling i Universitetets aula i anledning feiringen av kongeparets 25 år på tronen. Foto: Berit Roald (NTB scanpix)

To tredeler av de spurte i en ny meningsmåling foretrekker monarki som statsform i Norge.

17.01.16 21:42

67,1 prosent av dem som har en mening, ville på fritt grunnlag valgt monarki, mens 32,9 prosent ville valgt republikk, ifølge en meningsmåling TNS Gallup har utført for TV 2. Tallene har vært omtrent uendret siden TNS Gallup begynte å gjøre denne type målinger for TV 2 på begynnelsen av 2000-tallet.

Kong Harald ønsker ikke selv å mene noe om monarkiets framtid.

– Det er det ikke opp til meg å bestemme, ei heller å mene noe særlig om. Det er det andre som må mene noe om, sier kongen til TV 2.

Statsminister Erna Solberg (H) tror mange misunner oss kongefamilien vår.

Blogg: Harald må bli vår siste konge

Saken fortsetter under.


– Vi er utrolig heldige som har det kongeparet vi har. Det går på dem som mennesker og måten de har klart å fylle kongerollen på. Vi opplever dem som varme, og at de er opptatt av alle typer folk, de er til stede i sorgen, men skaper også glede rundt seg, sa hun til NTB søndag i forbindelse med feiringen av kongeparets 25 år på tronen.

TNS Gallups undersøkelse viser samtidig at tre av fire nordmenn, eller 76,2 prosent av de spurte som har en mening, tror prinsesse Ingrid Alexandra en dag vil bli dronning i Norge. 23,8 prosent tror ikke det vil skje.

Statsministeren er blant dem som tror på et langt liv for monarkiet.

– Jeg tror monarkiet vil vise seg å være en veldig levedyktig statsform nettopp fordi vi trenger nasjonale symboler, sier Solberg til TV 2. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.