Oslo (NTB): Det kommer fram i en spørreundersøkelse som Respons har gjennomført for Aftenposten i desember. Tallene gleder helsedirektør Bjørn-Inge Larsen.

- Vi har nå sendt ut 2,9 millioner doser vaksiner og tror at vel 2 millioner er satt.

Larsen forteller at de la merke til meningsmålingen Aftenposten presenterte i oktober, og at den lave oppslutningen bekymret dem. Derfor gjorde de en ny vurdering av om de hadde kommunisert godt nok til befolkningen. Selv om sykdommen var mild for de fleste, mente helsemyndighetene det var viktig å la seg vaksinere fordi den var farlig for noen veldig få.

- Vi gikk derfor ut med en tydelig anbefaling for at folk skulle skjønne at det var viktig å la seg vaksinere, sier han.

Steinar Westin, professor i samfunnsmedisin, mener vaksinen er blitt alminneliggjort. Han tror at det at naboer og venner snakker sammen om at de har tatt vaksinen, er den viktigste påvirkningen for folk.

Men i aldersgruppen under 30 år sier fortsatt nesten halvparten, 47 prosent, at de ikke vil ta vaksinen.

- Det er blant de unge at flest er blitt syke, og det er i denne gruppen en tydelig forekomst av dramatisk sykdom. Vi vil understreke for de unge at selv om de er sterke og friske, så er de ikke mer beskyttet enn andre, sier Bjørn-Inge Larsen. (©NTB)