RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

To brødre siktet av PST

Sist oppdatert:
- Jeg tror de må ha blitt hjernevasket, sier faren.

Politiets sikkerhetstjeneste ( PST) har pågrepet tre menn i 20-årene for å ha deltakelse i eller støtte til en terrororganisasjon. To av mennene skal ha kjempet i Syria.

De tre siktede er:

En mann 29, norsk statsborger, født i Somalia

En mann 27, norsk statsborger, født i tidligere Jugoslavia

En mann 24, norsk statsborger, født i tidligere Jugoslavia

PST sier i en pressemelding at det er skjellig grunn til å mistenke to av mennene for å ha deltatt som fremmedkrigere for «Den islamske staten i Irak og i Levanten» (ISIL) i Syria.

- Forferdelig

To av de siktede, på 24 og 27 år, er brødre fra Bærum, melder Budstikka. Avisen er kjent med identiteten til de to pågrepne og var tirsdag morgen i kontakt med deres far.

– Jeg visste ingenting om hva de skal ha drevet med, og skjønner ikke hva som har skjedd. Jeg tror de må ha blitt hjernevasket av noen i det religiøse miljøet. Det hele er forferdelig, sier faren til Budstikka.

Lite prøvd paragraf

De tre siktede ble pågrepet for å avverge ytterligere støtte eller tilslutning til ISIL. De er siktet etter straffelovens paragraf 147d, som omhandler deltakelse i eller støtte til en terrororganisasjon. Paragrafen har en øvre strafferamme på seks år.

Denne paragrafen er ganske ny, så de tre er blant de første som er siktet etter den, sier PST-rådgiver Siv Alsén til VG.

Mennene ble pågrepet tirsdag, og Politiets sikkerhetstjeneste sier til NTB at de tidligst vil bli fremstilt for varetekstfengsling onsdag. Det er uklart om alle tre har fått oppnevnt forsvarere ennå, men John Christian Elden bekrefter overfor VG at han er en av forsvarerne.

– Jeg har påtatt meg det oppdraget. Jeg har foreløpig ikke snakket med klienten, og kan derfor ikke kommentere siktelsen.

På terrorliste

ISIL er en utbrytergruppe fra al-Qaida og ble oppført på FNs terrorliste i fjor. PST anser også gruppen som en terrororganisasjon i henhold til norsk strafferett.

Gruppen kjemper mot Assad-regimet i Syria. Jihadistene i ISIL har global hellig krig som mål og ønsker å opprette et kalifat styrt av sharialover.

Deres ideologi bygger på «et sterkt negativt syn på Vesten og på vestlige verdier», står det videre i PSTs pressemelding. På brakgrunn av dette og det som har kommet fram i etterforskningen, anser PST at de siktede representerer «en trussel mot Norge og våre allierte».

Lars Gule er førsteamanuensis ved Høgskolen i Oslo go Akershus og forsker på islam og ekstremisme. Han sier til NRK at det kan diskuteres hvorvidt ISIL er en terrorgruppe.

– Det er vanskelig å bevise terrorhandlinger i en krigssituasjon. Men det er riktig at ISIL har begått forferdelige grusomheter, definitivt det som kan kalles forbrytelser mot menneskeheten ved en rekke anledninger. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere