RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

To bruder og simkort i trusen

Genet har vært forsvunnet i ti dager.
Genet har vært forsvunnet i ti dager. (POLITIET)
Sist oppdatert:
27-åringen som er siktet for å ha meldt sin kone Genet savnet, kom først til Sverige etter å ha fått familiegjenforening. Med en annen eritreisk kvinne

Deretter dro han til Norge, søkte asyl og fikk oppholdstillatelse.

Det er noen av ingrediensene i saken som bergenspolitiet er i ferd med å rulle opp. I dag ble 27-åringen varetektsfengslet for fire uker.

- Mennekser i dyp nød
Personer som kommer til landet på såkalt familiegjenforening blir ikke avkrevd fingeravtrykk eller DNA-prøver - i motsetning til asylsøkere.

Etter det BA forstår, tror politiet at den siktede 27-åringen har misbrukt ordningen med familiegjenforening til å skaffe opphold for seg selv og andre.

- Denne saken handler om mennesker i dyp nød som hjelper seg selv og andre mennesker i dyp nød, sier 27-åringens forsvarer, Fredrik Verling til BA.no.

Bløffet om savnet ekefelle
19. desember meldte 27-åringen Genet (22) savnet på Bergen politistasjon. Han fortalte at hun noen dager før plutselig hadde forsvunnet og tatt med seg klærne.

Omfattende etterforskning viser nå at hele historien var en bløff.

Så tidlig som i november hadde paret skilt lag og Genet dratt til Sverige.

Mange bekjente skal imidlertid ha spurt 27-åringen hvor konen var. Trolig har han fått kalde føtter og meldt henne savnet, til tross for at han hele tiden visste hvor hun var.

Holdt kontakten med Genet
Da 27-åringen ble siktet for falsk forklaring onsdag, falt et simkort ut av trusen. Dette skal han ha brukt til å holde kontakt med Genet i Sverige, etter det BA kjenner til.

Forsvinningssaken som viste seg å være en bløff har båndlagt store politiressurser. Rett etter årsskiftet intensiverte politiet etterforskningen.

Fant bryllupsbilder
I mannens PC fant etterforskerne bryllupsbilder. Men de var ikke av 27-åringen og Genet. Derimot viste bildene 27-åringen sammen med en helt annen eritreisk kvinne. Bildene ble trolig tatt i 2006.

Denne bruden bor nå i Sverige, og har fått opphold i landet. 27-åringen fikk også opphold i Sverige på grunnlag av familiegjenforening i 2010.

Ulike forklaringer
Etter at politiet avslørte bløffen. skal 27-åringen ha gitt forskjellige forklaringer.

Først skal han ha fortalt at han bare var innleid som brudgom med den andre kvinnen, og at det var et arrangert bryllup.

I en senere politiforklaring skal han ha fortalt at bryllupet og bildene er ekte, mens giftermålet med den tidligere savnede Genet ikke er ekte.

Det er altså noe usikkert om noen i denne saken har vært gift og i så fall med hvem.

Falsk anmeldelse
Politiinspektør Svein Erik Krogvold ønsker ikke å kommentere de ulike forklaringene siktede har gitt. Han sier det er opp til fremmedpolitiet i Norge og Sverige å eventuelt etterforske sakene som gjelder grunnlaget for familiegjenforeninger og oppholdstillatelse.

Falsk anmeldelse har en strafferamme på inntil to års fengsel.

Les flere saker fra Bergensavisen

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere