*Nettavisen* Nyheter.

To dansk-somaliere arrestert for terrorplaner i Danmark

En slik treningsleir i Somalia lærte opp en av de terrormistenkte i Danmark, mener PET. Bildet er av Hizbul Islam, som tapte kampen mot islamistgruppen al-Shibaab som skal ha gitt dansk-somalieren trening. Foto: ABDIRASHID ABDULLE ABIKAR

Bodde i Danmark i 16. år. Skal ha fått terrortrening i Somalia.

30.05.12 12:31

Det danske Politiets Efterretningstjeneste (PET) har arrestert to dansk-somaliske brødre for å ha planlagt terror på dansk jord, skriver danske medier.

Den ene ble arrestert i boligen sin i Aarhus, mens den andre ble tatt da han ankom med fly til København.

– Konkrete planer

– Det er PETs oppfatning at man gjennom arrestasjonene har avverget en konkret terrorhandling, skriver PET i en pressemelding.

De to brødrene er i alderen 18 til 23 år. PET skal ha fanget opp samtaler om metoder, mål og bruk av våpentyper.

Den ene av de arresterte skal fått blitt lært opp i en treningsleir i Somalia som drives av Harakat Al-Shabaab al-Mujahideen (Bevegelsen for unge krigere), som menes å stå i ledtok med Al-Qaida.

Terrortrening i Somalia

Al-Shabaab kontrollerer store områder i Sør-Somalia og anses som en terroristbevegelse også av norske Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

De to brødrene er begge danske statsborgere og har oppholdt seg i 16 år i landet. De skal stilles for varetektsfengsling i dag.

– Arrestasjonen fører ikke til en endret vurdering av terrortrusselen i Danmark, men som dog fortsatt anses som alvorlig, skriver PET.

Terrorfare i Danmark

Danmarks siste terrorvurdering offentliggjort i januar i år er påvirket av terrorangrepene i Norge den 22. juli 2011.

– Den kan ha en inspirerende effekt på enkeltpersoner, men også på mindre grupper, skriver PET.

De anser terrorfaren i Danmark som ytterligere forsterket etter karikaturtegningene av profeten Mohammed i 2008, og til tross for al-Qaidas tap av flere sentrale ledere, er terrororganisasjonens fokus på Danmark «bevart».

I 2008 angrep Al-Qaida den danske ambassaden i Pakistan, i 2009 ble to personer i Chicago anholdt for planlegging av et terrorangrep mot avisen Jyllands-Posten, mens i 2010 prøvde en person å sprenge avisen, men bomben gikk av for tidlig.

– Sjokkerte

Somaliske foreninger i Danmark uttrykker sjokk over avsløringene.

– Dette er vanskelig for oss å forstå. Danmarks sikkerhet betyr mye for oss. Jeg vil advare mot at disse to brødres etnisitet kobles sammen med deres planer, sier lederen av Somalisk Ungdom i Danmark, Mohamed Sulban, til Jyllands-Posten.

Paraplyorganisasjonen for 13 somaliske foreninger, AarhuSomali, sier til Ekstra Bladet at han frykter arrestasjonene vil skade mange somaliere.

– Vi ønsker at saken blir etterforsket til bunns og vil gjerne hjelpe til, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.