RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

To døde av mutert H1N1-virus

Foto: MICHAEL BUHOLZER (REUTERS)
Sist oppdatert:
Det muterte svineinfluensaviruset har kommet til Frankrike, opplyser landets helsemyndigheter.

Franske helsemyndigheter opplyser fredag at to personer er døde av det muterte svineinfluensaviruset, melder nyhetsbyrået AP.

Viruset ble først funnet i Norge, men har senere blitt oppdaget i en rekke andre land.

Les også: Fant mutert svineinfluensavirus

To syke i to byer
Ifølge franske myndigheter er den ingen sammenheng mellom de to tilfellene, og de to som er døde skal ha vært innlagt på forskjellige sykehus.

- Denne varianten av viruset kan ha bidratt til at viruset kan ha smittet dypere ned i luftveiene hos pasientene og skapt et alvorligere sykdomsforløp, opplyste helsedirektør Bjørn-Inge Larsen og direktør Geir Stene Larsen ved Folkehelseinstituttet da det muterte viruset ble funnet.

Resistent mot Tamiflu
- Denne mutasjonen kan øke virusets evne til å påvirke spesielt lungevevet, står det i en uttalelse fra det statlige franske instituttet for helseovervåkning (InVS).

Ifølge instituttet har mutasjonen i ett av tilfellene hadde en tilleggsmutasjon som er resistent mot virkestoffet oseltamivir som blant annet finnes i Tamiflu.

Påvist også i andre land
Mutasjonen, som først ble oppdaget i Norge, er også funnet i en rekke andre land. Norge har rapportert sine funn inn til WHO.

Den påviste endringen i viruset beskrives som liten, men stor nok til å bety en forskjell. Funnene vil bli gransket videre både av norske og utenlandske helsemyndigheter.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere