Gå til sidens hovedinnhold

To dødsfall blant koronavaksinerte i Norge – Legemiddelverket og FHI undersøker saken

Legemiddelverket og FHI undersøker dødsfallene nøye.

Tirsdag 5. januar har vi mottatt to meldinger om dødsfall som skjedde noen dager etter vaksinering, skriver Legemiddelverket i en pressemelding.

Det er foreløpig beboere på utvalgte sykehjem som har fått koronavaksinen Comirnaty (BioNTec/Pfizer). 

– Nå vaksineres de aller svakeste og mest utsatte, som har alvorlige sykdommer. Da vil det sannsynligvis skje dødsfall tett opp til vaksinasjonstidspunktet. Vi må da vurdere om det er vaksinen som er årsaken til dødsfallet, eller om det er en tilfeldighet at det skjer så kort tid etter vaksinering, sier medisinsk fagdirektør Steinar Madsen.

På norske sykehjem dør det omlag 400 personer i uken. Legemiddelverket og Folkehelseinstituttet følger nøye med på om dette tallet endrer seg etter at beboere på sykehjem får vaksinen.

Studiene som ligger til grunn for den midlertidige godkjenningen av vaksinen inkluderer ikke personer over 85 år. Derfor vet vi lite om hvordan eventuelle bivirkninger vil påvirke de aller eldste, skriver Legemiddelverket.

– Vi antar at eventuelle bivirkninger vil være de samme hos de eldste som i yngre aldersgrupper. Dette er noe vi følger nøye med på, legger de til.

Den vanligste bivirkningen av vaksinen er smerter på stikkstedet, noe mer enn 80 prosent av de som vaksineres vil oppleve. Andre vanlige bivirkninger er trøtthet, hodepine, muskelsmerter, leddsmerter, frysninger og feber. Reaksjonene kan være ubehagelige, men går over etter noen dager. Etter at vaksinen er tatt i bruk i Storbritannia og USA, er det meldt om noen tilfeller av alvorlige allergiske reaksjoner, skriver Legemiddelverket.

– De fleste bivirkninger oppstår kort tid etter vaksinering, og går over etter noen dager. Selv om man har testet de nye vaksinene i store studier med mange deltakere, vil man aldri kunne sikre seg helt mot ukjente bivirkninger, avslutter pressemeldingen med.

Kommentarer til denne saken