Gå til sidens hovedinnhold

To dokumentarer fra Midtøsten nominert til Oscar

Jerusalem (NTB): Blant de fem dokumentarfilmene som er nominert til Oscar, er to israelske filmer. Den ene «5 Broken Cameras» er filmet av en palestinsk amatørfotograf og småbarnsfar.

Filmen er regissert av duoen Emad Burnat og Guy Davidi og er allerede vist på NRK med tittelen «5 knuste kameraer». Den er laget på grunnlag av filmopptak som Burnat har gjort siden 2005 i landsbyen Bil'in på Vestbredden. Den handler om oppveksten til Burnats sønn som skjer parallelt med at landsbyboerne gjennomfører en rekke protestaksjoner mot sperringene som Israel har bygget på grensen mellom Vestbredden og Israel. Flere av Burnats venner blir i løpet av filmen skutt, i tillegg til at Burnats kameraer blir ødelagt av skudd fra israelske soldater.

Den andre israelske filmen, «The Gatekeepers», er regissert av Dror Moreh og består av intervjuer med fem tidligere sjefer for Israels interne sikkerhetstjeneste Shin Bet.

Avisen Haaretz kaller nominasjonene for en «eksepsjonell bragd» for israelsk filmindustri.

Blant de andre nominerte dokumentarfilmene er «How to Survive a Plague» (USA), historien om aids-aktivister i USA.

De to siste er «The Invisible War» (USA), om voldtekt i det amerikanske forsvaret, og musikkdokumentaren «Searching for Sugar Man» (Sverige) om den amerikanske artisten Sixto Rodriguez. (©NTB) (©NTB)

Reklame

Best i test: Maskinene som gir deg sunnere frityrmat