*Nettavisen* Nyheter.

To drept i skyting ved tysk synagoge under Yom Kippur

To personer skal være drept og flere er såret etter at det ble åpnet ild med automatgevær ved en synagoge i Halle i Tyskland.

09.10.19 20:17

Gjerningspersonene har ifølge tyske medier flyktet fra stedet og skal være på vei sørøstover mot Leipzig. Det er også meldt om skyting i forstaden Wiedersdorf rett øst for sentrum av Halle, men dette er ikke bekreftet, ifølge NTB.

Klikk på bildet for å forstørre.  

POLITI PÅ PLASS: Nødetatene er på stedet der skuddene ble avfyrt. Politiet skal ha pågrepet en person. Foto: AP Photo / Jens Meyer.

En tysk sikkerhetskilde CNN har vært i kontakt med sier til kanalen at etterforskerne tror gjerningsmennene har vært motivert av høyreekstrem ideologi, basert på hva de har funnet ut så langt.

Politikilder opplyser til flere tyske medier at den pågrepne mannen er tysk statsborger. I bilens bagasjerom ble det funnet flere våpen.

Filmet angrepet

Flere medier melder at mannen brukte et hjelmbasert kamera og filmet i 35 minutter. Klippet ble lagt ut på en kringkastingsplattformen Twitch, opplyser SITE.

Nyhetsbyrået AFP har sett noen scener fra filmen, der gjerningsmannen kommer med antisemittiske tirader på engelsk.

Gjerningsmannen snakker engelsk, og sier blant annet at han er Holocaust-fornekter, ifølge The Independent.

Ifølge Independent sier han i videoen at feminisme er årsaken til dalende fødselsrater i Vesten, og han knytter fødselsratene til innvandring. I tillegg sier han at «roten til alle disse problemene er jødene».

Håndgranat brukt

Klokken 13.44 meldte tysk politi at de har pågrepet en av gjerningsmennene.

- Våre styrker har arrestert en person. Vær årvåkne. Vi er sterkt tilstede i og rundt Halle og stabiliserer situasjonen til all informasjon har blitt innhentet, skriver tysk politi på Twitter.

Tidligere meldte politiet at to personer har blitt drept i angrepet.

- Ifølge foreløpige undersøkelser er to personer drept i Halle. Det ble avfyrt flere skuff. Den antatte gjerningspersonen er på flukt i et kjøretøy. Vi jobber hardt og ber folk bli hjemme, skrev tysk politi på Twitter klokken 13.10.

Ifølge Bild ble det åpnet ild ved en synagoge i Paulusviertel-distriktet og det ble også kastet en håndgranat inn på den jødiske kirkegården i nærheten.

Klikk på bildet for å forstørre.  

ANGREP MOT SYNAGOGE: En buss står utenfor synagogen der skuddene ble avfyrt. Foto: AP Photo / Jens Meyer.

Radiostasjonen MDR melder at det var flere angripere og at de var iført militærlignende klær, og at store politistyrker jakter nå på en eller flere andre gjerningsmenn.

Klikk på bildet for å forstørre.  

Skyteepisoden fant sted i Halle utenfor Leipzig i Tyskland.

- Vi har en utrykning til Halle. Foreløpig informasjon tyder på at flere er drept. Vi utfører umiddelbare undersøkelser. Gjerningspersonen er på flukt. Vær så snill å bli hjemme eller søk tilflukt på et trygt sted, skrev tysk politi på Twitter klokken 12.48.

Episoden har funnet sted under den jødiske høytiden Yom Kippur.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.