To fanger rømte fra Vik fengsel - stor aksjon satt i gang

Foto: Berit Keilen (NTBscanpix)

En rømling tatt - fortsatt én mann på frifot.

24.06.13 15:35

To fanger, en 18 år gammel mann og en mann i slutten av 20-årene, utløste en stor aksjon da de rømte fra Vik fengsel i Sogn Fjordane mandag morgen.

«Frihetsfølelsen» ble kortvarig for en mennene som på ulovlig vis tok seg ut av fengselet.

- Like etter klokken 12 ble den ene rømlingen pågrepet i Vik. Den andre leter vi fortsatt etter, sier operasjonsleder i Sogn og Fjordane politidistrikt Stig Inge Hauge til nettavisen.

Politiet bruker hund og politihelikopter med varmesøkende kamera, melder Sogn Avis.

Politiet er sikre på at de innen kort tid også har kontroll på den andre rømlingen.

Jakter på sistemann

Ansatte fra fengselet rykket ut og politiet i både Sogn og Fjordane og Hordaland ble varslet da de to rømlingene ble meldt savnet mandag morgen. De to rømte til fots.

- Vi har varslet ferjene i området og Hordaland politidistrikt dersom de velger å gå over Vikafjellet, opplyser operasjonsleder Bjarte Engevik i Sogn og Fjordane politidistrikt til NTB.

Fengselsleder Roy Egil Stadheim ved Vik fengsel rykket selv ut i jakten på de to rømlingene mandag morgen. Han opplyser at det ikke er snakk om noen farlige fanger, selv om innsatsen for å hente de to tilbake var iherdig.

- Nei, det ikke snakk om noen farlige fanger, men to guttunger som er ute. Men vi vil gjerne ha dem tilbake, sier Stadheim.

Vik fengsel ligger i Vik kommune i Sogn. Fengselet, som har vært i drift siden 1864, har 39 plasser, 28 med høyt sikkerhetsnivå og 11 er med lavt sikkerhetsnivå. Det har vært en rekke rømninger fra fengselet de siste årene.

Åtte rømlinger de siste tre årene

Med dagens rømning har totalt åtte fengselsfugler lagt på flukt fra fengselet de siste tre årene. Fengselsledelsen har i flere år bedt om midler til utbedring av sikkerheten ved fengselet.

I fjor sa assisterende fengselsleder Egil Rune Andersen til VG at dette ikke er noe rømningssikkert fengsel.

- Sperringene rundt fengselet er et såkalt avvisningsgjerde. Det marker fengselsområdet, og skal holde utenforstående på utsiden, sa Andersen den gang.

I Vik må fengselsbetjentene være konstant på vakt under lufting av fangene. Det tar bare sekunder å krype under - eller hoppe over - gjerdet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.