RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

To fluer og et bilde i en smekk

Sist oppdatert:
Hvorfor nøye seg med en dings med bare én eller to funksjoner? Alle gode ting er tre.

La oss før vi kommer i gang påpeke at Creative Zen Vision W på ingen måte er noe nytt produkt. Vi testet spilleren allerede i oktober i fjor og var ganske imponert over produktet.

I etterkant har det dukket opp mange konkurrenter, i særdeleshet fra Archos, men multimediaspilleren fra Creative er fortsatt en av de beste på markedet i sitt slag.

Fin multimediaspiller
Kort oppsummert er det en liten bærbar videospiller som har mulighet til å spille av de aller fleste videoformater, inkludert WMV, DivX og XviD, slik at du kan kose deg med video på bussen, toget, flyet eller hvor enn du skulle ha behov for å underholdes litt.

I tillegg er spilleren naturligvis kapabel til å fungerer som en mp3-spiller, den har integrert FM-radio, mulighet til å vise bildefiler – og den har en integrert mikrofon hvis du skulle ha behov for å gjøre diktat eller lignende.

Fotodumping
Et mindre kjent element med spilleren, som vi bare så vidt var innom i når vi testet spilleren i fjor, er spillerens integrerte Compact Flash-kortleser. Med den kan du overføre bilder fra minnekortene dine og over på enheten. Poenget er at du på den måten å kunne se bildene på en større skjerm enn du har på kameraet, inkludert deler av EXIF-informasjonen – og ikke minst frigjør du plass på minnekortene når du er på ferie.

Til tross for at minnekort nå begynner å bli svinaktig billig, kan prisen uansett ikke konkurrere med prisen på harddisk, som denne spilleren er basert på. Etter hvert som de fleste kompaktkameraer får stadig høyere oppløsning, og ikke minst mulighet til å ta svært lange videoer, er det greit å kunne dumpe informasjonen over på et billigere lagringsmedium når du er på ferie.

Adapter er nøkkelen
Nå tenker du kanskje at ingen benytter CF-kort lenger, med unntak av de som bruker speilrefleks, men i enkelte fotobutikker selges nå spilleren bundlet sammen med et adapter for SD, MMC, MS, MS-PRO og xD-kort. Det betyr at behovene bør være dekket for de aller fleste kameraer.

Overføring av bilder til spilleren er svært enkelt. Du putter i minnekortet, og velger om du skal kopiere enkeltbilder, alle bilder eller de 10, 20 eller 50 nyeste bildene på kortet over på enhetene. Overføringshastigheten kunne vært raskere, det ser ut til at den kopierer med rundt en megabyte i sekundet, men så lenge du ikke har det bråtravelt går det bra.

Lagre, ikke se bilder
Til tross for at skjermen er både større og bedre enn det man finner på de fleste kameraer, så er det likevel ikke verdens beste opplevelse å bla i bilder du har tatt med spilleren. Nedskaleringsfunksjonen fungerer åpenbart ikke optimalt, noe som gjør at bildene fremstår ganske hakkete på skjermen – med mindre du zoomer mye. Bildevisningen er heller ikke den raskeste, noe som gjør at du må vente rundt et sekund fra du trykker på nesten-knappen og til bildet dukker opp.

Muligheten for å dumpe over bildene er altså langt viktigere enn å ha en større skjerm å se bildene på.

Se opp for prissprik
Anledningen for denne testen er i utgangspunktet er Creative ønsker å relansere hele denne enheten som noe mer enn bare en stor mp3-spiller med videofunksjonalitet. Det gjør de lurt i, for produktet fungerer strålende som nettopp et sted du kan dumpe bildene når du er på en lang ferie, samtidig som den gir god underholdning både for deg og eventuelle barn.

Selskapet har inngått et samarbeid med fotokjeden Elite Foto for å rulle ut enheten bundlet med CF-adapteret og et skinnetui, og det er derimot ikke et like godt valg. Elite Foto selger denne pakken for rundt 4400, og hevder du sparer rundt 400 kroner på å kjøpe en slik pakke. For å si det pent så er det å ta i.

På nett kan du få spilleren til rundt 3000 kroner, CF-adapteret koster rundt 300 kroner pluss frakt og skinnetuiet koster 250 kroner. Med mindre du har planer om å kaste spilleren i bakken er også skinnetuiet litt bortkastet - det følger med en oppbevaringsveske når du kjøper spilleren uansett. *oppda

Det betyr at den billige pakken blir 5-800 kroner dyrere å kjøpe i fotobutikken, litt avhengig av hvor du kjøper på nett, ikke 400 kroner billigere som fotobutikken gjerne vil ha deg til å tro.

Oppdatering: Elite Foto vil likevel ikke selge dette produktet som en bundle, men vil selge produktene separat. Prisen er satt til 3490 for spilleren og 399 for CF-adapteret.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere