RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

To fra «Berserk» har gitt lyd fra seg

Foto: Jarle Andhøy/Scanpix
Sist oppdatert:
To av ekspedisjonsmedlemmene om bord på «Berserk» er bekreftet å være i live, blant dem kaptein Jarle Andhøy.

- Vi har hatt fast dialog med skuta «Berserk», men de siste dagene har det vært stille fra den kanten. Nå har jeg fått informasjon om at det har gått av en nødpeilesender om bord og at den har stått på i cirka tre kvarter, og det er jo grunn til bekymring.

Det sier Jarle Andhøy (33) i et telefonintervju med NRK P3 torsdag.

Da var han og makker Samuel Massie (18) på vei tilbake mot kysten fra Sørpolen for å bistå i letingen etter de tre andre ekspedisjonsmedlemmene, blant dem Tom Gisle Bellika (36).

Andhøy forteller at han er overrasket over at nødpeilesenderen ble utløst på «Berserk» og at den var på i tre kvarter.

- Forhåpentligvis er årsaken tekniske problemer, sier han.

- Vi har gitt informasjon om hvilke ankringsplasser «Berserk» kan være i og også at Gisle som sjøkaptein kan dra langt til havs hvis det blåser. Det er også viktig informasjon når man leter, sier han til P3.

Hør intervjuet med Jarle Andhøy her

Klokka 01.30 ringte Jarle Andhøy (33) til Hovedredningssentralen i Bodø og sa at han og Massie var på land, på vei til Scott-basen på Sørpolen.

- I god behold
- Han ringte hit og meldte at de to var i god behold. Nå søkes det videre etter fartøyet og de tre andre ekspedisjonsmedlemmene. Det søkes med to fartøy, «Steve Irwin» og «Professor Kromov». Om bord på «Steve Irwin» har de også helikopter. Været er forholdsvis bra i området. Det er kuling, men god sikt og lite sjø, sier vakthavende redningsleder Finn Tore Sortland ved Hovedredningssentralen Nord-Norge til Nettavisen torsdag morgen.

Den andre som er bekreftet å være i god behold er Samuel Massie (18) fra Bergen.

- Samuel ringte i natt. Jeg fikk bare pratet med ham i ett minutt. Men han har det bra, sier moren Anne Marie Ulvolden til bt.no.

Disse er fortsatt savnet

Robert Skaanes (34)

Tom Gisle Bellika (36)

Leonard J. Banks (32)

Kilde: VG og Dagbladet

De to har bidratt med informasjon som er viktig i den videre letingen etter de andre ekspedisjonsmedlemmene, heter det i en melding fra Kystvakten på New Zealand.

HRS Nord-Norge sier til Seilmagasinet at Andhøy oppga fire forskjellige bukter der han trodde mannskapet kunne ha ankret opp og hvor der er naturlig å lete. Men det er fortsatt uklart om båten lå for anker eller seilte.

Var på vei til møtepunkt
Andhøy og Massie var på vei tilbake fra polpunktet, der de kjørte med en ATV - et firehjulsdrevet terrengkjøretøy - som de hadde med om bord på «Berserk». Da de ga lyd fra seg befant de seg 160 kilometer fra kysten på vei mot Rossøya. De opplyste at de skulle møte resten av ekspedisjonen der, nærmere bestemt i Shackletons hytte. De to opplyste at de ikke trengte hjelp. De er nå på vei mot McMurdo Station, heter det i en melding naturvernorganisasjonen Sea Shepherd la ut på sin hjemmeside.

Det er Sea Shepherds skip «Steve Irwin» som deltar i letingen etter den savnede norske båten.

Helikopteret som er om bord på «Steve Irwin» drar til Shackletons hytte for å se etter de andre ekspedisjonsmedlemmene.

Så langt er det ingen spor etter seilbåten «Berserk».

En redningsflåte som ble funnet viste seg å tilhøre et annet fartøy.

Fire nordmenn
Berserk-ekspedisjonen teller fire nordmenn og en brite, ifølge kystvakten på New Zealand, men ifølge HRS Nord-Norge er det ikke bekreftet hvilken nasjonalitet femtemann om bord har. Ifølge VG er han fra Sør-Afrika. De to medlemmene som nå er funnet ble satt i land for å ta seg til Sørpolen.

Plukket opp nødsignal tirsdag
Det ble iverksatt en redningsaksjon da redningssentralene på New Zealand og Hovedredningssentralen Nord-Norge plukket opp et nødsignal fra «Berserk» tirsdag. Seilbåten befant seg da 18 nautiske mil (33 kilometer) nord for Scott-basen i Rosshavet.

«Berserk»-ekspedisjonen hadde planer om å nå fram til Sørpolen 100 år etter Roald Amundsens berømte ekspedisjon.

Berserk er en 48 fot (14 meter) stor seilbåt som er kjent fra blant annet TV-serien «Berserk mot Nordpolen» på NRK.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere