RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
SAVNET: Somaja Dudaeva (t.h), født 2006 og Rajana Dudaeva (t.v) født 2007 ble bortført av maskerte menn da de var på vei hjem fra skolen.
SAVNET: Somaja Dudaeva (t.h), født 2006 og Rajana Dudaeva (t.v) født 2007 ble bortført av maskerte menn da de var på vei hjem fra skolen. Foto: PRIVAT/POLITIET

To jenter bortført i Kongsvinger

Sist oppdatert:
Politiet mistenker at biologisk far står bak kidnappingen av to jenter i Kongsvinger tirsdag.

KONGSVINGER (Glåmdalen): Politiet etterlyser nå jentenes far etter at Rajana Dudaeva (født i 2007) og Somaja Dudaeva (født i 2006) ble bortført på Masterudveien i Kongsvinger i ettermiddag.

De to jentene, søstre på henholdsvis seks og åtte år, ble meldt bortført av maskerte menn.

Aksjonerte mot farens leilighet
Jentenes etterlyste far heter Mansur Mahasev, og er født i 1971. Politiet antar at han har en rolle i kidnappingen, og tirsdag kveld gikk fullt bevæpnet politi til aksjon mot leiligheten hans i Oslo. 

Det bekrefter politistasjonssjef Bjørn Berntsen til Glåmdalen.

Jentenes biologiske far, Mansur Mahasev, mistenkes for å ha stått bak bortføringen.

– Jeg kan bekrefte at vi har aksjonert mot en adresse i Oslo, i forhold til at vi går ut med et bilde av hvem vi mener står bak denne bortføringen. Eventuelle funn ønsker jeg ikke å kommentere, sier Berntsen til Glåmdalen kl. 23.15 tirsdag kveld.

NRK var på stedet der barnefaren bor ved 20-tida tirsdag kveld, og erfarer at det ikke var noe som tydet på at barnefaren var til stede. Ifølge NRK skal heller ikke politiet ha tatt med seg noen større beslag fra leiligheten, som ligger i Oslo.

Tiltalt for omsorgssvikt
Ifølge Dagbladet er faren tiltalt for omsorgssvikt etter straffeloven §219. Denne saken er foreløpig ikke berammet.

– Jeg kan bekrefte at vi bistår kongsvingerfaren, og at barnevernssaken skulle opp i Fylkesnemnda denne uka med spørsmål om omsorgsovertakelse. Ut over det kan jeg ikke kommentere saken nå, sier advokat John Christian Elden til avisen.

Til VG sier Elden følgende:

- Han er uenig i norske myndigheters påstand om omsorgssvikt i den biologiske familie, men jeg finner det ikke riktig å kommentere detaljer om dette nå.

- Jeg kan bekrefte at vi bistår kongsvingerfaren, og at barnevernssaken skulle opp i Fylkesnemnda denne uka med spørsmål om omsorgsovertakelse. Ut over det kan jeg ikke kommentere saken nå, sier advokat John Christian Elden til Dagbladet seint i kveld.

Bor hos fosterforeldre
De bortføret  jentene  er opprinnelig fra Tsjetsjenia og bor hos fosterforeldre.

– Vi regner med at dette er en familiesak, og mistenker at far og to andre står bak, sier politiadvokat Iren Johnsen Dahl ved Hedmark politidistrikt.

Kidnappingen skjedde etter at jentene hadde gått av skolebussen, der de skulle møte sine fosterforeldre.

Politiet har brakt på det rene at det var tre gjerningsmenn på stedet, hvorav to var maskerte.

Hindret fosterforeldrene

– De to maskerte mennene tok jentene med seg i en sølvgrå bil, trolig Toyota, muligens Avensis eller Trevia. De to mennene kjørte så i retning Kongsvinger, mens gjerningsmann nummer tre ble igjen og hindret at fosterforeldrene på stedet fikk tilkalt hjelp, sier Johnsen Dahl.

Den tredje mannen, som politiet altså mener er barnefaren, skal ha blitt igjen på stedet en halvtimes tid.

– Så forlot han stedet til fots. Da er det naturlig å tenke seg at det var en annen bil i nærheten, sier Johnsen Dahl.

Søstrene bor i fosterhjem, og fosterforeldrene var på stedet for å hente dem, opplyser politiadvokaten.

Politiet ber nå publikum om hjelp med opplysninger om saken.

Meldingen om bortføringen kom klokka 15.04 i ettermiddag.

Leter etter bilen

Politistasjonssjef Bjørn Berntsen sier at politiet er særlig interessert i å høre fra bilister som har passert mellom Kongsvinger og Masterudkrysset mellom klokka 14 og 15, begge veier.

– Vi spør om folk kan ha sett en bil stå parkert på en sidevei, eller om de har sett andre bevegelser i området ved Egebergbanen. Det kan ha vært noen som har ventet i dette området, sier Berntsen.

– Vi har kontaktet alle politidistrikter, Tollvesenet og politiet i Sverige. Vi vil fortløpende avhøre vitner, sier politioverbetjent Ingar Høye.

Flyplasser er også varslet.

Tips om saken til politiet kan gis på 02800.

Ordfører Øystein Østgaard opplyser at kommunens ledelse har hatt møte i ettermiddag og har kriseteamet klart til å bistå.

– Vi har dannet oss et bilde av saken og ser meget alvorlig på det som har skjedd. Vi er i dialog med politiet, rektor og foreldre ved skolen, sier Østgaard.

MISTENKER FAR: - Vi regner med at dette er en familiesak, og mistenker at far og to andre står bak, sier politiadvokat Iren Johnsen Dahl.

– Sluppet av som normalt

Regiondirektør i Nettbuss, Arild Nylend, sier til Glåmdalen at skolebussjåføren ikke la merke til noe unormalt da jentene gikk av bussen.

– Jentene var med skolebussen vår som vanlig, de ble sluppet av normalt og det så ut for oss som om de ble tatt imot av foresatte på normalt vis. Bussen reiste så derfra, sier Nylend.

Rektor ved Austmarka barne- og ungdomsskole, Britt-Marie Paulsson, sier at det i kveld er informasjonsmøte for personalet ved skolen, og at politiet er til stede.

Det skulle ha vært skoleavslutning på Austmarka i kveld, denne er naturlig nok avlyst.

Tollvesenet ved kontorsjef Morten Nystuen fikk beskjed om å varsle sine kolleger i Eda, men er ikke bedt om å bistå.

– Vi er ikke bedt om å følge med på kameraet på Magnormoen og ser ikke etter kidnappere. Det kan godt hende politiet har en god grunn til det, men vi har hatt styrker på plass dersom politiet ønsker bistand, sier Nystuen.

I den siste offisielle politimeldingen nå i kveld klokka 19.20 skriver politiet at mange tar kontakt og hjelper politiet, og etterforskerne er i gang med flere avhør som politiet håper kan gi flere opplysninger om hvor jentene er.

Se flere saker i glomdalen.no

UNDERSØKER: Politiet undersøker området i nærheten av der to jenter ble bortført av maskerte menn ved Kongsvinger tirsdag ettermiddag.
Følg utviklingen i saken via Hedmark politidistrikt på Twitter:


Sekk funnet på stedet

Sekken lå bare 30 meter fra der den ukjente bilen sto parkert.

Politiet ble varslet, som tok med seg sekken for nærmere undersøkelser. Om sekken kan knyttes til en av de to jentene, er for tidlig å fastslå.

SEKK: Denne sekken fant Glåmdalens fotograf på bortføringsstedet


Men ingen av barna til et vitne Glåmdalen snakket med savner sine sekker. Han hadde to barn som gikk av bussen 100-200 meter fra det aktuelle stedet.

– Jeg fant en barneskolesekk like ved der jeg parkerte bilen, sekken lå under en gran, det var en typisk jentesekk med sommerfugler og «love»-merke. Jeg varslet politiet, som kom og hentet sekken, forklarer Jens Haugen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere