Gå til sidens hovedinnhold

To koronapasienter innlagt i Stavanger - var på bilferie i grønt land

Familie på ferie i grønt land smittet. Stavanger-ordføreren ønsker eget telt for testing på flyplassen, men Sola sier foreløpig nei.

STAVANGER (Nettavisen:) En familie på bilferie i Danmark og Tyskland er blant de fem nye smittede fra Stavanger. To personer mellom 50 og 60 år er innlagt på Stavanger universitetssjukehus. En av de smittede, en ung voksen, er uten symptomer.

Nyhetsstudio: Nettavisen gir deg siste nytt om koronaviruset

– De ble innlagt på grunn av pusteproblemer, opplyste smittevernoverlege Ruth Midtgarden på en pressekonferanse torsdag.

– Dette viser at reiseaktiviteten gir konsekvenser, og det bekymrer oss, sier hun.

Ingen av de to innlagte skal ha hatt behov for respiratorbehandling så langt.

Fem smittede - ordføreren vurderer tiltak i utelivet

Som Nettavisen meldte torsdag morgen, er det så langt bekreftet fem smittede i Stavanger. Begge de to innlagte på SUS er fra Stavanger.

Les også

14 koronasmittede innlagt på norske sykehus – tre flere enn onsdag

Stavanger universitetssjukehus (SUS) bekreftet sykehusinnleggelsen overfor Nettavisen torsdag morgen. Nettavisen kjenner til at pasientene ble innlagt onsdag.

– Det stemmer at det er to personer som er innlagt. Disse mottar ikke respiratorbehandling, sier SUS' mediekontakt til Nettavisen.

I tillegg til de tre familiemedlemmene som har blitt smittet, har en ung person på reise fra Stavanger til et grått land avgitt en positiv prøve. Det femte smittetilfellet som ble registrert i Stavanger kommer fra en person som er bosatt i Oslo, men folkeregistrert i Stavanger kommune.

Smittervernoverlege Midtgarden utelukker ikke at personen som fortsatt er i utlandet har blitt smittet i Stavanger.

– Vi har kontroll på alle nærkontaktene til denne personen i Stavanger, men vi er usikre på hvor og når smitten har skjedd, sier smittevernoverlegen til Nettavisen.

Les mer: To nye besetningsmedlemmer fra Hurtigruten innlagt på sykehuset

Ordfører Kari Nessa Nordtun (Ap) sier at hun er bekymret for utviklingen.

– Jeg er bekymret fordi vi har hatt det rolig her så lenge. Nå får vi flere nye tilfeller på kort tid. Fem er et forholdsvis lavt tall så lenge vi har kontroll på smitteoppsporingen, men jeg må be innbyggerne innstendig om å overholde en meters avstand og forholde seg til begrensningene når det gjelder arrangementer, sier Nordtun.

Ordføreren sier hun nå er forberedt på nye innstramminger i utelivet, der hun og flere andre har lagt merke til at smittevernsreglene ikke opprettholdes etter klokken 00 og med høyt alkoholinntak.

– Vi har sett at det har vært en krevende periode i utelivet, og at det spesielt etter midnatt har vært vanskelig for folk å overholde reglene.

Ber Sola ta grep for testing

Nordtun mener også at Stavanger lufthavn Sola, som ligger i Sola kommune, burde innføre obligatorisk testing i et testtelt av alle som kommer fra utlandet.

– Alle som kommer fra utlandet bør teste seg. Jeg oppfordrer Sola kommune til å sette inn tiltak her, sier ordføreren.

Sola kommune-rådgiver Reidun Vigdel Ølberg er lufthavnens kontakt i beredskapsarbeidet, og er ikke overbevist om at et eget telt for koronatesting er en god idé.

– Vi ser i utgangspunktet ikke noen grunner til å teste passasjerer som er friske. Du skal ikke fly til eller fra Sola dersom du er syk, og en opphopning av folk inne i et telt for testing er også uheldig, sier Vigdel Ølberg og fortsetter:

– Passasjerene ville ikke fått prøvesvaret med en gang uansett, og det er bedre om passasjerene reiser fra flyplassen så snart som mulig etter ankomst.

Sola kommune ønsker ikke å foreta seg noe før de har fått føringer fra Helsedirektoratet, noe som tidligst vil skje i morgen. Flesland i Bergen ble mandag enig med kommunen og politiet om å opprette en egen teststasjon i ankomsthallen på lufthavnen. Sola-rådgiver Vigdel Ølberg mener Bergen og Oslo er i en annen situasjon enn Stavanger.

– Bergen har en annen funksjon enn oss, som en såkalt «point of entry»-flyplass. Det betyr at passasjerer som ikke er i form lander i Bergen eller på Gardermoen i Oslo. Hvis det er akutt så kan dårlige passasjerer lande på Sola også, og det har vi egne rutiner for, sier Vigdel Ølberg.

Les også: Smitteutbrudd etter fester på Oslos vestkant: Fire bekreftet smittet

Mener folk ikke tar reglene alvorlig

Smittevernoverlege Midtgarden opplever en slags dissonans der folk i Stavanger generelt ikke har vært flinke nok til å overholde smittevernsreglene, samtidig som de smittede har vært svært seriøse og flinke når de først har fått påvist covid-19.

– Jeg deltar i smitteoppsporing og har opplevd utrolig dyktige smittede som har vært flinke til å varsle nettverket sitt. De har tatt dette på alvor. Samtidig er det opplagt at folk ikke tar alvoret innover seg før de har blitt smittet, sier Midtgarden.

Stavanger har generelt hatt svært lave smittetall og har over flere måneder hatt null covid-19-relaterte innleggelser.

Forrige gang en pasient ble innlagt ved sykehusets luftveismottak var 2. juli – det var den første pasienten som ble lagt inn med covid-19 på SUS siden 18. april. Totalt har 54 pasienter vært innlagt i Stavanger siden 10. mars.

Totalt har det vært fire dødsfall på SUS som følge av covid-19.

Stavanger har, før gårsdagens innleggelser, hatt to smittede med covid-19 de siste ukene:

  • Det er rundt to uker siden en lege ved SUS testet positivt for covid-19. Smitten førte til at 18 medarbeidere ble sendt i karantene, mens ti pasienter ble satt i isolasjon. Samtlige i karantene testet negativt.
  • Den ansatte hadde ikke blitt smittet på jobb, og hadde heller ikke vært i utlandet, ifølge SUS. Vedkommende hadde ikke brutt noen retningslinjer og hadde ikke vært på jobb med symptomer.
  • Tirsdag testet en person positivt for covid-19 i Stavanger etter å ha vært på utenlandsreise til et land i rød sone. Personen skal ha dratt rett i isolasjon etter hjemkomst.
  • Totalt har 139 personer i Stavanger kommune blitt smittet, en smitterate på 0,97 per 1.000 innbyggere.

Les også: Høyeste smittetall i Tyskland på tre måneder

Hadde flest smittetilfeller i starten

Stavanger fikk raskt smitten under kontroll da covid-19 kom til Norge, men fikk en voldsom oppblussing den første tiden:

9. mars viste tallene fra Folkehelseinstituttet at Rogaland hadde flest smittetilfeller per innbygger i landet. Smitten kom hovedsaklig fra Nord-Italia og Østerrike, der mange rogalendinger dro for å stå på ski i vinterferien.

Mens tallene fortsatte å stige andre steder i landet, snudde trenden i Stavanger og Rogaland.

– Det er fristende å lage en skrytehistorie om fantastisk beredskapsledelse her i byen. Men det handler først og fremst om at innbyggerne har fulgt rådene og rettet seg etter tiltakene som har blitt innført. Og så har vi hatt en god dose flaks, sa kommunedirektør Per Kristian Vareide til Nettavisen i april.

Les mer: Stavanger gikk fra koronaversting til «smittefri»: – God dose flaks

Les også

Politiet: Er i gang med avhør av mannskap på Hurtigruten

Kommentarer til denne saken