Gå til sidens hovedinnhold

- To kvinner og en mann drept

Tre bankansatte drept av brannbomber i Aten. Norges ambassade ber nordmenn holde seg unna.

Politiet og demonstranter barket sammen i hovedstaden Aten og i Hellas' nest største by Thessaloniki onsdag. Titusener sluttet seg til de store fagforeningenes 24-timers streik i protest mot store kutt i offentlige utgifter.

Bankansatte drept
En bank i sentrum av Aten ble stukket i brann, og tre personer ble funnet døde etter brannen. Det opplyser redningsmannskaper, ifølge BBC News.

De omkomne ble funnet inne i banken. Ofrene er to kvinner og en mann. Alle tre var bankansatte, melder CNN.

- Når menneskeliv går tapt, så er det alvorlig. Det er mange som er ute og demonstrerer. Ifølge noen tall er det 20.000. Men det betyr ikke at det er 20.000 som kaster stein, brannbomber og provoserer politiet. De fleste er fredelige demonstranter, men fokuset blir på dem som skaper mest uro og konfrontasjon, sier Norges ambassadør til Aten, Sverre Stub, til Nettavisen.

Mange demonstranter har kastet bensinbomber mot politiet, mot butikker og banker i sentrum av hovedstaden, melder Reuters.

- Jeg tror det er riktig å si at det er mye sinne kombinert med frykt ute og går. Mange er engstelig for jobben sin, og de som føler at jobben er relativt trygg, er urolig og sint over at lønnen går ned og at pensjonsrettighetene går ned, sier Stub.

Nordmenn bør holde seg unna
Ambassaden råder nordmenn i Aten til å følge med på nyhetene, samt holde seg unna de mest rammede områdene.

- Men vårt inntrykk er at nordmenn ikke oppsøker de stedene hvor det foregår alvorlige sammenstøt mellom demonstranter og politi. Aten er en veldig stor by og det er et relativt begrenset geografisk område der demonstrasjonene pågår, sier han.

Hellas er helt lammet av streiken, og flyginger til og fra landet er stanset, melder britiske Sky News.

Les også: - Hele Europas fremtid er i fare

Like før midnatt tirsdag landet det siste flyet på Atens flyplass før storstreiken ble innledet.

Flytrafikken stanset
Flyginger til og fra Hellas er stanset, tog og ferger er innstilt og offentlige tjenester som skoler og sykehus er også rammet.

Ifølge politiet har så mange som 20.000 mennesker samlet seg i Atens gater. Her forsøkte en gruppe på 60 personer å bryte gjennom opprørspolitiets sperringer ved parlamentet. Demonstrantene kastet steiner mot politiet, som svarte med å skyte tåregass.

- Utenfor kontoret så kan jeg se bort til parlamentsplassen, og jeg kan jo se politiet som løper rundt og røyk som siver opp. Og jeg kan kjenne tåregassen på verandaen, sier Stub.

Bakgrunn
Den greske regjeringen akter å foreta store kutt i budsjettene de neste tre årene for å bringe økonomien i landet på fote igjen.

Stor statsgjeld, økende underskudd og sminking av statsregnskapet har gjort at Hellas har mistet tiltro i de internasjonale finansmarkedene. Det har gjort at landet må betale svært høy rente på sine statslån, noe som var i ferd med å gjøre det nær umulig å refinansiere eksisterende lån til en levelig rente.

Hundre tusen av offentlig ansatte innledet protestene tirsdag. Onsdagens streik er den tredje generalstreiken på like mange måneder. Uroen bryter løs samtidig med at regjeringen presser på for å få sparepakken vedtatt i parlamentet.

Reklame

Husker du disse to idiotene?

Kommentarer til denne saken