- To person er omkommet etter lynnedslag på fjellet Melshornet i Hareid kommune søndag kveld, meldte politiet i Møre og Romsdal på Twitter kl. 18.56.

En tredje person er hardt skadet og har blitt fraktet til Ålesund sykehus.

Hovedredningssentralen opplyser overfor VG at det er to kvinner som har omkommet. Den tredje personen som er fraktet til sykehus er også en kvinne.

Pårørende er varslet og blir ivaretatt.

- Vi fikk sendt ut frivillige, luftambulanse og redningssentralen raskt, opplyser operasjonsleder Borge Amdam i politiet, på en pressekonferanse søndag kveld.

Amdam opplyser at luftambulanse fraktet først den skadde kvinnen og en av de omkomne til Ålesund sykehus, før den siste av de omkomne ble hentet ut.

Det er den skadde kvinnen som skal ha meldt fra om lynnedslaget, ifølge operasjonslederen.

Han vil ikke uttale seg om relasjonen mellom kvinnene av hensyn til pårørende. De tre kvinnene befant seg ifølge Amdam så å si på toppen av det fjellet da lynet slo ned. Melshornet rager 807 meter over havet.

Operasjonslederen forteller om svært krevende værforhold.

- Uværet kom veldig brått på. Det er ikke ofte jeg har opplevd slikt vær, forteller han.

Amdam ber nå folk om å ta hensyn til været.

- Været har blitt noe bedre, men vi ber folk om å ta hensyn til advarslene om å holde seg unna fjellet, påpeker han.

Les også: Meteorologene: Nå kommer regnet

- En dypt tragisk hendelse

Ordfører Bernt Brandal i Hareid kommune opplyser om at kommunen har etablert kriseteam og at de nå sitter i kriseledelse.

- Dette er en dypt tragisk hendelse, sier han på kommunens nettsider.

Tusenvis av lynnedslag

Meteorologisk institutt hadde sendt ut gult farevarsel om mye lyn og torden i forbindelse med regnbyger i Vestland, Møre og Romsdal og sør i Trøndelag søndag ettermiddag og kveld.

– Det vil være store lokale forskjeller i intensitet. Noen steder vil ikke få tordenvær, skriver meteorologene i varselet.

I timen mellom klokken 14 og 15 søndag ettermiddag slo lynet ned over 3.000 ganger i Sør-Norge, melder NRK. På seks timer ble det registrert over 13.000, viser Meteorologisk institutts lynradar.

– Det er viktig at folk er informert, for det skjer ikke så ofte at det er så mye lynaktivitet, sier meteorolog Susanne Reuder til NRK.

Les også: Nå kommer det et eget farevarsel for lyn og torden