To menn fikk ti års fengsel for dødsvold

To menn er i Nord-Troms tingrett dømt til ti års fengsel for å ha forvoldt en annen manns død under særdeles skjerpende omstendigheter.

03.11.14 20:01

De to mennene – på 41 og 32 år – er dømt etter voldtektsbestemmelsen i straffeloven. De ble imidlertid frifunnet for forsettlig drap på den 55 år gamle mannen, som ble funnet død i sin bolig i Olderdalen i Kåfjord i september i fjor. Retten mener det ikke kan forutsettes at de to måtte forstå at offeret kunne dø av skadene han ble påført, men kom til at volden regnes som voldtekt, og at voldtekten hadde døden til følge.

De er derfor dømt til ti års ubetinget fengsel og til å betale 200.000 kroner i oppreising til 55-åringens sønn. Aktor ba om 16 års fengsel for forsettlig drap, men fikk ikke medhold.

Anker dommen
– Min klient er innstilt på å anke dommen, sier advokat Svein Kristian Wikstrøm, som forsvarer den 41 år gamle domfelte, til NTB.

Forsvareren til den meddømte 32-åringen, advokat Morten Furuholmen, var ikke tilgjengelig mandag kveld.

Begge nektet straffskyld da saken gikk for retten.

Den 55 år gamle mannen var i en forfatning da han ble funnet død, som gjorde at Troms politidistrikt åpnet etterforskning med bistand fra Kripos. Relativt kort tid etter ble to menn siktet og senere tiltalt i saken.

Begge medvirket
Retten kom til at de to var sammen om voldtekten, og at volden var en form for hevn etter at 55-åringen relativt nylig var blitt frifunnet for et seksuelt overgrep mot sønnen til en felles bekjent. De domfelte oppsøkte offeret for å utøve vold mot ham, ifølge dommen.

De tiltalte skyldte på hverandre da de forklarte seg, og retten klarer ikke å peke ut noen hovedgjerningsmann. Det er heller ikke nødvendig for å domfelle begge, «så lenge begge har medvirket til handlingen», heter det i dommen.

Alle de involverte tilhørte et miljø med stort alkoholforbruk, og både offer og gjerningsmenn var beruset da voldtekten fant sted. (©NTB)


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.