Gå til sidens hovedinnhold

To menn og en kvinne savnet: - Har funnet klær nedenfor fossen

Politiet meldte mandag at de ikke lenger har håp om å finne de tre savnede i Kvam i Hardanger i live. Nå søkes det etter antatt omkomne.

To menn og en kvinne er savnet. En hund var også om bord i båten.

Politiet holder ny pressebrief klokka 12.00 tirsdag.

Politiets innsatsleder, Synnøve Malkenes, uttalte natt til mandag dette om hva som kan ha skjedd overfor Bergensavisen:

- De har mest sannsynlig havnet utfor demningen i Tokagjelet og forsvunnet ned gjelet i fossen.

– Nå har det gått såpass lang tid at det blir mindre sannsynlig å finne dem i live. Vi søker derfor nå etter antatt omkomne. Vi har søkt i aktuelle områder uten å finne de savnede, og det er lite eller ikke sannsynlig at noen av de tre blir funnet i live, sa politiets innsatsleder Svein Valland Laupsa i Vest politidistrikt litt etter klokken 21 mandag.

De tre personene ble meldt savnet søndag kveld etter at de forsøkte å krysse Tokagjelet, like ved en stor foss med et fall på 15 meter. Det var også en hund om bord i båten.

Hunder har markert

Vest politidistrikt fortsatte mandag letingen etter de tre personene - to menn og en kvinne.

– Vi har søkt både i fossen, oppe i Tokagjelet, videre nedover elven, samt nede ved et vann som fører ut i Hardangerfjorden, sa innsatsleder Svein Valland Laupsa i Vest politidistrikt mandag kveld.

Redningshunder markerte mandag ettermiddag ved et sted nede ved Movatnet, like før elven renner ut i Hardangerfjorden.

Dykkere fra brannvesenet ble deretter sendt dit for å undersøke nærmere, opplyste Laupsa.

– Det er fortsatt håp om å finne dem i live. Dette er fremdeles en redningsaksjon, sa han på det tidspunktet.

Mandag ettermiddag var også en kranbil på plass på fylkesveien, hvor frivillig mannskap ble sendt ned i gjelet i en kurv, ifølge Bergensavisen.

– Denne operasjonen er noe vi ikke har gjort før, men den ble planlagt og gjennomført på kort tid, sa Stein Møller, leder i Hordaland alpine redningsgruppe til avisen.

Fant klær

På en pressekonferanse tidligere på dagen sa politiet det er funnet klær i nærheten av stedet man tidligere på dagen fant en båt. Klærne ble funnet ved hjelp av en drone.

– Mulighetene for å finne overlevende er dessverre små, sa innsatsleder Svein Valland Laupsa i Vest politidistrikt under pressekonferansen. Ifølge ham er terrenget vanskelig å søke i, men man fortsetter søket i håp om å finne overlevende.

SE POLITIETS OPPDATERINGER FRA I ETTERMIDDAG:

Cirka klokka 21.30 søndag fikk nødetatene melding om en båt som skulle krysse fjellvannet Langvotnevatnet. På et tidspunkt ble båten tatt av strøm og tatt ned mot en demning, der det er et bratt fossefall.

- De siste observasjonene vi har av båten er fra demningen, sa innsatsleder Svein Valland Laupsa i Vest politidistrikt på en presseorientering klokka 11.02.

Fant båt nedenfor fossen

Mandag formiddag ble det funnet en båt øverst i Tokagjelet, som politiet knyttet til hendelsen. Båten ble funnet nedenfor fossen, som har et fall på cirka 15 meter.

Politiet beskrev de tre som fjellvante folk som er vant med å krysse dette vannet. De tre er fra Askøy, ble det opplyst.

- Det er svært bratt og vanskelige søkeforhold. Alpin redningsgruppe skal ned i det dype gjelet og lete, opplyste politiet. Det var mannskap fra den alpine redningsgruppa i samarbeid med folk fra brannvesenet som lokaliserte båten.

- Dess lenger tid som går nå, dess mindre er sjansene for å finne de savnede i live. Men vi søker fortsatt og håper å finne dem i live, uttalte innsatsleder Svein Valland Laupsa.

De savnede skulle ifølge politiets opplysninger ta seg til en hytte på den andre siden av vannet.

Politiet vet hvem som er savnet og sier pårørende blir ivaretatt av kriseteam.

Ikke mulig med helikoptersøk

Politiet satte inn hundeekvipasjer fra Norske redningshunder, en alpin redningsgruppe, en drone. På grunn av tåke ble det derimot ikke godt nok flyvær til å bruke helikopter. Rundt 50 personer har deltatt i søket gjennom natten.

- Vi har håp om at dagslyset vil gi oss noe spor, uttalte politiet.

Satte inn båt og vannscooter

Røde Kors Hjelpekorps opplyste til NTB at de hadde satt inn båter og vannscooter i søket i Steinsdalselva.

I tillegg hadde 15 frivillige fra Norheimsund, Øystese og Bergen Røde Kors Hjelpekorps bemannet observasjonsposter langs elva.

- Det pågår fremdeles søk. Det er krevende forhold i søksområdet med bratt terreng og dårlig værforhold, meldte Vest politidistrikt klokka 08.

- Det har vært et svært krevende søk, uttalte Atle Birkeland, innsatsleder i Vest politidistrikt, på en presseorientering klokka 07.

– Det har vært vind og tåke og ikke flyvær for helikopter. Samtidig er det svært krevende terreng langs elven. Vi vurderer fortløpende søk med helikopter, sa Birkeland.

Personen som meldte de tre savnet, hadde tilknytning til de savnede.

– Det har vært store vannmengder gjennom natten. Det er tiltakende og mye vann i elven.

Birkeland bekrefter at det er funnet en åre lenger ned i elven.

– Mer opplysninger rundt det har ikke jeg, sier han, ifølge NTB.

Se Twitter-melding fra politiet:

Kraftig vannføring

Det var ved 21.30-tiden søndag kveld at brannvesenet fikk melding om den savnede båten. Personen som ringte, hadde sett at båten ble tatt av strømmen. Hendelsen skjedde i 21-tiden.

Det har vært kraftig vannføring i elven. Brannvesenet har tidligere opplyst at båten ble tatt av strømmen ned mot en demning, og at det etter demningen er fritt fall ned i en foss.

Båten som er savnet, er en robåt med tre personer og en hund om bord. Nødetatene har ikke hatt kontakt med personene i båten.

– Det har vært rolig gjennom natten. Det har stått bemannede observasjonsposter langs deler av elven gjennom natten. De har observert at det ikke kommer noe forbi. Ellers har det vært lettere søk langs elven, sier vaktkommandør Donald Drotningsvik ved 110-sentralen vest til NTB.

Mellom 30 og 40 personer deltok i aksjonen natt til mandag.

Han forteller at en elveredningsgruppe fra Nordfjordeid ankommer mandag morgen.

– De er spesialister. I tillegg blir dronen til Bergen brannvesen blir satt inn når det blir lyst, sier Drotningsvik.

Dronen skal filme den aktuelle strekningen. Det kan også bli brukt infrarødt kamera.

Kvinne og menn

De savnede er to menn og en kvinne. Ifølge VG er de savnede norske, men ikke bosatt i området.

Det har vært tåke og regn i området og vanskelige forhold for et søk på grunn av den høye vannføringen, og luftambulanse og redningshelikopter som ble sendt mot stedet måtte snu på grunn av flyforholdene sent søndag kveld.

Politiet ber folk som ikke er en del av redningsaksjonen å holde seg unna elva og vannet.

Ifølge Bergensavisen er brannvesenet usikker på fossefallets høyde, men anslår det til mellom 50 og 100 meter. Og etter et nytt elveparti kommer det enda en foss.

Satt i kriseledelse

Ordfører Torgeir Næss satt natt til mandag i kriseledelse. For kort tid siden, 16. oktober, var det også en redningsaksjon i Tokagjelet. Da hadde to menn ramlet utfor en kant og 25 ned i elva. Den gang ble brannvesenet med bistand fra USAR-gruppen satt inn. De to mennene i 20-årene ble reddet.