De to mennene som falt over bord omtrent 400 kilometer sørvest for Bodø, er torsdag kveld antatt omkommet, får NTB opplyst ved Hovedredningssentralen Nord-Norge. Dermed overlates det videre arbeidet til politiet.

– På grunn av været blir det ikke gjort noe mer fra vår side i kveld. Det vil bli tatt en ny vurdering fredag, sier operasjonsleder Kjetil Kaalaas i Nordland politidistrikt til NTB.

Redningsaksjonen ble avsluttet ved 20-tiden torsdag kveld. Det er dårlig vær i området og bølger på opptil ti meter.

Redningssentralen fikk melding om hendelsen litt over klokken 11.30 torsdag formiddag. De to savnede mennene er bulgarske borgere.

SeaKing-helikopteret har observert to livbøyer, ett med lys og ett uten, men de to savnede mennene var ikke i nærheten. Ved 18-tiden ble helikoptersøket midlertidig avsluttet på grunn av været.

– Planen var å etterfylle drivstoff på Heidrun-plattformen, men det er opp mot orkans styrke i kastene, så det måtte vi gi opp, sier vakthavende redningsleder Jan Eskil Severinsen til NTB.

Ti meter høye bølger

Mannskapet kastet ut flytemidler og markeringsbøyer, men det er usikkert om de to savnede fikk tak i dem. De to jobbet på dekk da de falt over bord.

Etter det HRS har fått opplyst, skal de to verken ha redningsvest eller redningsdrakt – kun ordinære arbeidsklær.

– Dette er et stort fraktefartøy på 186 meter, og det er veldig dårlig vær og vanskelig å manøvrere et så stort og tungt fartøy, så det er krevende forhold der ute, sier redningslederen.

Langt ut i Norskehavet

Skipet ligger rundt 180 nautiske mil vest av Sandnessjøen og ligger med andre ord langt ute i Norskehavet.

Lasteskipet var på vei fra Murmansk i Russland til Constanta i Romania.

Skipet er eid av det bulgarske shippingselskapet Navibulgar, som er blant de største shippingselskapene i Bulgaria. Selskapet har 46 bulkskip, blant dem Stara Planica, som ble bygget i 2007.

Stara Planica er registrert på Malta. NTB har forsøkt å komme i kontakt med det bulgarske rederiet, men har ikke lykkes.

Stormsenter i Norskehavet

Et stormsenter ligger for tiden ute i Norskehavet og er ventet å treffe norskekysten fredag. Store deler av landet vil oppleve kraftige vindkast, og det er sendt ut farevarsel flere steder.

Allerede torsdag har været ført til innstilte ferger, stengte fjelloverganger og oversvømmelser.