*Nettavisen* Nyheter.

To millioner barn trenger hjelp

Foto: BASSAM KHABIEH (Reuters)

Sult og feilernæring rammer Syrias barn.

24.09.13 15:31

New York/Oslo (NTB-Jo Vemund Svendsen/Kristian Skårdalsmo): To millioner barn i Syria trenger øyeblikkelig hjelp med mat og vann, skriver Redd Barna i en fersk rapport. Noen av barna sulter i hjel.

Den nye studien «Hunger in a war zone» (sult i en krigssone) legges fram under FNs hovedforsamling i New York tirsdag.

Den dokumenterer hvordan syriske barn og familier i økende grad rammes av mangel på mat, vann og medisiner. Resultatet er at mange av barna blir alvorlig feil- eller underernærte, og at noen av dem dør av mangel på mat og medisiner.

- Det er første gang dette dokumenteres, sier generalsekretær Tove R. Wang i Redd Barna til NTB.

Stadig vanskeligere
Hun ber verdenssamfunnet reagere.

- De stridende parter må skape sikre korridorer for matforsyning. Hjelpeorganisasjoner må få tilgang, slik at man får mat inn i de verst rammede områdene, krever hun.

- Jo lenger krigen varer, jo vanskeligere blir det å få inn mat. Landbruket ligger brakk, så de produserer utrolig lite selv. Åtte millioner mennesker er avhengig av jordbruk, så det sier seg jo selv at det blir et problem, sier Wang.

Etter at borgerkrigen har rast i to og et halvt år offentliggjøres dypt sjokkerende tall i rapporten fra Redd Barna.

Mange mangler mat
Matvaremangelen er omfattende, mange familier har ikke råd til å kjøpe mat til barna sine og én av fem syriske familier er helt uten mat hjemme i mer enn én uke per måned, ifølge rapporten.

- Matvareprisene er mangedoblet, og folk er tomme for penger. 70 prosent av familiene i konfliktområdene har ikke tilstrekkelig med mat. Vi ser økende tegn på underernæring. Barn dør på grunn av dette, sier Wang.

På et helsesenter i Al Houlah døde 13 barn som følge av mangel på mat og medisiner i perioden august 2012 til april 2013, ifølge rapporten.

Reagerer
Også andre hjelpeorganisasjoner retter en innstendig bønn til verdens ledere som er samlet i New York, om å gjøre mer for at nødhjelp skal nå fram til Syrias barn.

- Mer må gjøres for å sørge for at humanitære aktører får adgang, noe som vil trygge livene til tusener av barn, sier FNs barnefond (UNICEF) i en uttalelse.

At konflikten varer ved, betyr at barn stadig ikke har tilgang til svært viktige tjenester, som vaksiner, sikkert drikkevann, tak over hodet, utdanning og psykologisk hjelp, ifølge FNs barnefond.

UNICEF og organisasjonens samarbeidspartnere har i det meste av 2013 hatt store problemer med å nå flere hundre tusen barn i Aleppo, områdene rundt Damaskus, store deler av Homs, Deir ez-Zour og områdene rundt Daraa. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.