(Fredriksstad Blad): Smuglingsforsøket beskrives som avansert, og skal angivelig være en del av et «sophisticated organised crime syndicate» – et organisert og sofistikert kriminalitetsnettverk.

Hendelsen skal ha funnet sted om natten, onsdag 25. januar, i en australsk havneby.

Hentet fra skip

Ifølge rettsdokumentene skal Fredrikstad-mannen, som er i 50-årene, og hans kompanjong, en annen nordmann i 30-årene, ha blitt tatt på fersk gjerning.

Politiet hevder at duoen var delaktige i et smuglingsforsøk på 82 kilo kokain inn i Australia. Og det på spektakulært vis:

Under dekke av å bedrive sportsdykking i sjøen, skal nordmennene ha fått levert, eller var i ferd med å få levert, 82 kilo kokain fra et av skipene i havnen. Men ble oppdaget av politiet.

I søkelyset

Smuglingsforsøket var i full gang ved 04-tiden på natten, da de to – bokstavelig talt – havnet i politiets søkelys:

Føderalt politi, samt betjenter fra avdelingen for organisert kriminalitet, avbrøt smuglingsforsøket ved å sette på kraftige lyskastere. Mennene kledde av seg det meste av dykkerutstyret, kom seg på land og la på flukt.

De kom ikke langt. Etter kort tid ble duoen pågrepet av politiet.

Nekter

Påtalemakten i Australia mener nordmennene ble fløyet inn for å bistå «det internasjonale forbrytersyndikatet» da kokainen skulle fraktes fra ovennevnte skip og på land.

Syndikatet skal angivelig ha betalt for kostbart dykkerutstyr, samt utstyrt de to med en kryptert telefon som politiet har beslaglagt.

Australske medier opplyser at strafferammen for et kokainkvantum av det omtalte formatet – 82 kilo – kan bety livstid i fengsel. Det er altså et svært alvorlig forhold den siktede nordmennene står overfor.

Ingen kausjon

Det var per mandag formiddag ukjent hvordan de to nordmennene stiller seg til siktelsen. Men det er nærliggende å tro at både de nekter straffskyld.

Under varetektsfengslingen argumenterte nemlig forsvarerne til nordmennene at aktoratets sak var svak, fordi smuglerne kom ut av politiets syne i løpet av flukten. Politiet kan derfor ikke være sikker på at personene de fakket faktisk er personene som befant seg i vannet, altså smuglerne, argumenterte advokatene.

Forsvarerne begjærte klientene løslatt mot kausjon, men fikk ikke rettens gehør.

Begge de to mennene må dermed sitte i varetekt inntil videre.