*Nettavisen* Nyheter.

To nordmenn måtte gi seg

To medlemmer av den norske Mount Everest-ekspedisjonen har måttet kaste inn håndkleet.

12.04.05 14:46

Både Håkon Staver og Tarald Skagefoss har måttet forlate ekspedisjonen på grunn av sykdom, forteller ekspedisjonsleder Jon Gangdal (bildet over) til everest2005.no.

Håkon Staver sleit med luftveisproblemer, men det viste seg at han hadde utviklet lungeødem. Han er nå tilbake i Kathmandu.

Høyden
Det er høyden som gjør at man kan utvikle lungeødem - som er vann i lungene. Dersom det går for lang tid kan pasienten rett og slett drukne. Men dersom den som blir syk, kommer seg nedover i lavere områder, blir vedkommende normalt helt frisk igjen.

Tarald Skagefoss har også slitt med luftveiene - som utviklet seg til lungebetennelse, og har kommet seg ned til Nemche Bazar.

- Som kamerat synes jeg det er trist, og vil jeg savne begge to. Som leder er jeg glad for at de tok signalene i tide, og traff den modige avgjørelsen det er å avbryte virkeligjøringen av en drøm de har båret på i årevis, sier Gangdal til everest2005.no.

Hvile
Selv har ekspedisjonslederen vært oppe i framskutt basisleir (ABC), men er nå på vei ned igjen for å hvile.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Marius Flygind, www.everest2005.no

- Jeg har tilbragt tre døgn i ABC, lempet stein, sikret og satt opp nye telt sammen med sherpaene og kjenner at kroppen ikke produserer på mye energi som den skal. I 1996 lyttet jeg ikke til slike signaler og gikk opp og ned til Nordskaret seks ganger på en uke med tjue kilos sekk.

- Det kostet meg toppen og en luftveisinfeksjon så kraftig at jeg to uker seinere hostet på meg et ribbeinsbrudd i den nest høyeste leiren på 7900 meter, forteller Gangdal videre.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Jon Gangdal, www.everest2005.no

Den feilen vil han ikke gjøre igjen.

Det er tre norske ekspedisjoner som forsøker å nå toppen av verdens høyeste fjell i disse dager. Alle går fra Nordsiden av fjellet.

TV 2 Nettavisen følger nordmennenes vei til toppen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag