RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

To Norwegian-fly farlig nær kollisjon

Gardermoen (NTB): En avbrutt innflyging og en beskjed som ble gitt til feil pilot, førte til at to Norwegian-fly kom farlig nær hverandre ved Gardermoen i fjor høst. Det var en reell fare for kollisjon, mener Havarikommisjonen.

På det nærmeste var det ikke mer enn 400 meter som skilte de to flyene, ett som nettopp hadde tatt av og ett som måtte avbryte en landing. Statens havarikommisjon for transport (SHT) kaller situasjonen som oppsto 31. oktober i fjor, en «alvorlig luftfartshendelse».

Flyet som var på vei ned på Oslo lufthavn, hadde for høy hastighet, på grunn av sterk medvind. Dermed måtte landingen avbrytes.

Samtidig var et annet fly fra samme selskap på vei opp. For å unngå kollisjon, ble flyet som skulle ha landet, bedt om å svinge vestover. Da denne beskjeden ble gitt, ble kallesignalene til de to flyene forvekslet - NAX471 og NAX740 - og flyet som nettopp hadde tatt av, svingte mot vest.

SHT sier hendelsen innebar en reell kollisjonsfare, men sier at da situasjonen først oppsto, forhindret situasjonsbevissthet og gode vurderinger fra flybesetningene og tårnflygelederen «en videre eskalering av konflikten». (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere