RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

To nye overgrepssaker

Foto: Arild Waagbø (Nettavisen)
Sist oppdatert:
To nye tilfeller av overgrep mot mindreårige er meldt til den katolske kirken, men biskop Bernt Eidsvig aviser at sølibat fører til pedofili.

MARIAGÅRDEN (Nettavisen): Fredag klokken 12 startet en en historisk pressekonferansen med biskop Bernt Eidsvig i Oslo Katolske Bispedømme om overgrepssakene mot mindreåride i den katolske kirken.Tilstede var også psykolog Huan Nguyen og Lindie Landmark, begge medlemmer av Oslo Katolske Bispedømmes fagetiske råd. Også sogneprest Sigurd Markussen, kontaktperson for den fornærmede i Müller-saken, var tilstede.

- Jeg er «shaken and stired», sa Eidsvig foran et stort pressekorps.

Det var Adressavisen som tidligere denne uken avslørte tidligere Trondheim-biskop Georg Müllers seksuelle overgrep mot en altergutt for flere år siden. Noe av det første Eidsvig kommenterte, var opplysningene at at den katolske kirken i Norge har et hemmelig arkiv der overgrep begått av kirkens menn holdes skjult.

- Jeg vil gjøre statsadvokatembetet kjent med at jeg har et slikt arkiv, og så får de gjøre det de vil med det. Det er ikke tale om innsyn, sa Eidsvig på pressekonferansen.

- To nye saker
Eidsvig fortalte at han har mottatt en rekke eposter etter at overgrepssaken ble kjent.

- De er mange, for det meste støtteerklæringer og gode ønsker. Det var imidlertid to saker jeg ikke kjente til, sa biskopen.

De to nye sakene er fra et par tiår tilbake i tid, ifølge Eidsvig.

Han gjentok at han fra før av kjenner til fire overgrepssaker i den katolske kirken i Norge. Dermed er det nå snakk om totalt seks saker. I bare én av sakene - den ene av de to fra 50-tallet, er ofrene jente.

- Det er fire saker som befinner seg i mitt arkiv. Jeg gjentar at to av disse sakene er fra 50-tallet. Begge overgriperne er døde. Det er en sak fra 80-tallet. Han er ikke i Norge. Den fjerde saken er en samlig av observasjoner og rykter, der ingen vil stå fram. Vi vet ikke hvem offeret er, sa Eidsvig.

Les egen sak: Den katolske kirken har hemmelig arkiv

- Ikke sølibatet
Biskopen ble også spurt om han tror en at årsaken til overgrepene er at de katolske prestene må leve i sølibat, noe han tvilte sterkt på.

- Jeg har ikke hørt om noen som har blitt pedofile av å leve i sølibat. Det er gode sider ved sølibatet, og det er for oss prester vanskelige sider ved sølibatet. Debatten om sølibatet er omfattende og den kommer til å fortsette, sa Eidsvig.

- Det å skylde på sølibatet er alt for enkelt, sa han videre.

Han beskrev Adresseavisens avsløring som trist, og sa at bispedømmet denne uken har vært under hardt press.

- Det spørsmålet som har vært hyppigst stilt og gjentatt er hvorfor vi ikke har rapportert saken til politiet. Etter norsk lov er ikke en prest forpliktet til å rapportere noe av det han erfarer. Den katolske kirkerett forbyr en prest dette, å røpe et skriftemål, påpekte Eidsvig.

- Han ble sveket
Biskopen sa at en prest imidlertid vil kunne oppmuntre og støtte offeret til å gå til politiet eller til å søke faglig bistand.

- Vi får ikke større åpenhet om dette ved å lukke det åpne rom, sa han - med henvsining til terskelen til skriftestolen skal være lav.

Han beskrev offeret i Müller-saken som en oppegående person, og sa at det var han som ikke ønsket at saken skulle bli kjent før nå.

- Han er en godt voksen person, intellegent og i stand til å gjøre rede for seg når han selv ønsker det. Han har opplevd å bli sveket av en av kirkens menn. Vil dere i fullt alvor si at han skal oppleve det enda en gang? spurte Eidsvik på pressekonferansen.

- Overgrep fra media
Sogneprest Sigurd Markusen, som er kontaktperson for den fornærmede i Müller-saken, gikk på pressekonferansen til angrep på medienes dekning av overgrepssaken. Offeret har også følte dette som et «overgrep», ifølge ham.

- Trykket fra media har virket mot sin hensikt. Som han sa til meg i går, hvem vil tørre å gå ut med sin historie om de risikerer at navn og bilde kommer ut i alle mediene, verden over, sa Markusen.

- Det er ingen menneskerett å vite alt om alle, og ingen mennesker har en plikt til å fortelle alt som skjer, påpekte han.

Han mente mediene har gjort situasjonen verre for offeret.

- Man må også huske at dette offeret har opplevd en tung periode. Nå gjenopplever han denne tunge perioden, og det er ikke på grunn av kirken, men på grunn av mediene, sa presten.

Skal be om råd
Eidsvig sier han nå vil be om råd:

- Jeg kommer til å gå til statsadvokatembetet og be om råd, men jeg utelukker i utgangspunktet at det hemmelige arkivet blir tilgjengelig, gjentok han på pressekonferansen.

På spørsmål om hvordan overgrepsavsløringene påvirker tilliten til den katolske kirken, svarte Eidsvig slik:

- Vi vil forkynne evangeliet og leve etter det. Og vi skal gjøre det vi kan for å forhindre at overgrep skjer igjen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere