To nye småjenter sprengt i luften

MANGE SELVMORDSAKSJONER: Portiskum har opplevd mange voldelige selvmordaksjoner den siste tiden. Dette bildet er tatt i slutten av 2014. En kvinne protesterer mot angrepene og peker på et grufult bilde tatt etter en selvmordsaksjon i november 2014.

MANGE SELVMORDSAKSJONER: Portiskum har opplevd mange voldelige selvmordaksjoner den siste tiden. Dette bildet er tatt i slutten av 2014. En kvinne protesterer mot angrepene og peker på et grufult bilde tatt etter en selvmordsaksjon i november 2014. Foto: Str (Afp)

To unge jenter som antas å være selvmordsbombere, døde søndag i et angrep på et marked i byen Potiskum nord i Nigeria.

11.01.15 21:15

Damaturu (NTB-Reuters-AFP): En handelsmann på markedet sier jentene så ut til å være rundt ti år gamle. Fire andre ble drept i angrepet, sier sikkerhetskilder til AFP. Over 40 personer ble skadd i angrepet.

En sikkerhetskilde sier til AFP at selvmordsbomberne så ut til å være 23 og 15 år.

– Den første på 23 år, detonerte eksplosivene sine utenfor inngangen til markedet, hvor frivillige sjekket folk som skulle inn med metalldetektorer, sier kilden.

– Den andre ble skrekkslagen av eksplosjonen og forsøkte å løpe over veien, men hun ble også sprengt, sier personen videre.

Postiskum ligger i delstaten Yobe, hvor den ytterliggående islamistgruppen Boko Haram stadig gjennomfører hyppige angrep.

Lørdag ble minst 19 personer drept da en ung jente med et bombebelte ble sprengt på et marked i byen Maiduguri i den nordlige delstaten Borno. Jenta var trolig også rundt ti år gammel.


Blodig opptrapping
Boko Harams angrep den siste tiden blir av Amnesty omtalt som «en urovekkende og blodig opptrapping». Over 2.000 mennesker er trolig drept i Nigeria etter den siste ukens offensiv.

Byen Baga, som Boko Haram tok kontroll over 3. januar, har blitt hardest rammet. Amnesty uttalte før helgen at rapporter fra Baga sier at så mange som 2.000 mennesker er fryktet døde etter den islamistiske gruppens angrep.

– Dette markerer en urovekkende og blodig opptrapping av Boko Harams angrep, sa Daniel Eyre, som jobber dor Amnesty i Nigeria, ifølge The Guardian.

Minst 16 landsbyer i området nær Baga ble rasert i angrepene. Minst 20.000 mennesker ble tvunget på flukt.

1 million på flukt
Boko Haram kjemper for en shariastyrt stat nord i Nigeria. Den har liten støtte i befolkningen. Boko Haram kan oversettes til «vestlig utdanning er synd».

Boko Haram antas å ha drept et sted mellom 5.000 og 13.000 personer siden 2009. Opp mot én million er drevet på flukt, ifølge Flyktninghjelpen.

Boko Haram antas å ha bånd til terrororganisasjoner som al-Qaida i Maghreb (AQIM), somaliske al-Shabaab og Bevegelsen for enhet og jihad i Vest-Afrika (MUJAO).

Nigerias president Goodluck Jonathan har erklært full krig mot gruppen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.