RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

To nye tilfeller av E. coli-smitte i Trondheim

Sist oppdatert:
Et søskenpar som går i Kattem barnehage i Trondheim, har fått påvist E. coli-smitte. Dermed er det tre tilfeller av bakterien i barnehagen

Trondheim/Oslo (NTB-Tarjei Kramviken): - Det er et søskenpar som nå er blitt smittet. Begge er i god form og er ikke innlagt på sykehus, sier smittevernoverlege Eli Sagvik i Trondheim kommune til NTB.

Tidligere denne uka ble ei tre år gammel jente innlagt på St. Olavs hospital med E. coli-smitte. Alle de tre gikk i barnehagens friluftsavdeling.

Farlig bakterie
Barna er smittet av E. coli-varianten EHEC. I 2011 mistet omkring 50 mennesker livet i Europa som en følge av et utbrudd av den hissige bakterien.

Også i Norge har det vært en rekke utbrudd av EHEC de siste årene, og et barn døde i 2006 da det utviklet hemolytisk-uremisk syndrom (HUS) som følge av bakterien.

- Ingen av dem som nå er smittet, har utviklet HUS, legger Sagvik til.

Det var i utgangspunktet ikke mistanke om at flere var smittet, men det ble tatt prøver av ytterligere to barn.

Underøker årsaken

Kommunen samarbeider nå med Mattilsynet, St. Olavs hospital og Folkehelseinstituttet for å finne ut hva som er årsaken til utbruddet.

- Det tas nå prøver av alle barna i denne avdelingen, og avdelingen blir midlertidig stengt. Barna, uavhengig av symptomer, må avlegge negativ prøve for EHEC før de kan komme tilbake i barnehagen, opplyser Sagvik.

Prøver fra de smittede blir nå sammenlignet for å se om bakteriene kan komme fra samme smittekilde. Det blir også undersøkt om de har noe til felles med bakteriefunn fra tidligere tilfeller av samme sykdom i Norge.

Foreldre og foresatte med barn i barnehagen er innkalt til et møte med smittevernlegen torsdag ettermiddag. Barnehagen holder stengt fredag.

Fakta om E. coli

* Escherichia coli (E. coli) er tarmbakterier som normalt finnes i store mengder hos mennesker og varmblodige dyr.

* Bakteriene er vanligvis ufarlige, men enkelte grupper av dem kan forårsake alvorlig sykdom.

* Gruppen av E. coli-bakterier som er farlige for mennesker, kalles EHEC (Enterohemorragiske E. coli). Disse kan føre til nyresykdommen HUS, som kan gi nyresvikt og i verste fall er dødelig.

* Bakterien smitter vanligvis fra næringsmidler eller en annen kilde (vann, kontakt med dyr).

(Kilder: Mattilsynet, Folkehelseinstituttet)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere