RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

To omkommet etter grottedykking

Foto: Harald Mathiassen (Rana Blad)
Sist oppdatert:
Tre overlevende sendt til sykehus.

Siste nytt: De omkomne dykkerne befinner seg på 130 metes dyp, sier politiinspektør Kristin Elnæs i Helgeland politidistrikt.

Politiet på Helgeland mottok like etter midnatt fredag melding om en dykkerulykke i en grotte ved Plurdalen i Mo i Rana, skriver Avisa Nordland.

Fem personer var involvert i hendelsen, av disse er to personer bekreftet omkommet.

- Dette vet vi ut i fra informasjon som de tre overlevende har gitt. De tre dykkerne som overlevde er sendt til Universitetssykehuset i Nord-Norge for behandling, opplyser Helgeland politidistrikt.

Se video av det enorme grottesystemet i Plurdalen nederst i saken.

Det er nedlagt dykkerforbud og ferdselsforbud i grottene og det er vakthold på stedet, ifølge politiet.

- Vi jobber med å få bekreftet identitet på samtlige involverte. Det er grunn til å tro at alle var finske statsborgere. Den finske ambassaden i Oslo er varslet. Ambassaden vil stå for videre varsling til pårørende, sier politiinspektør Kristin Elnæs ved Helgeland politidistrikt og sier at de ikke har oversikt over hvor de finske dykkerene forsvant i systemet.

- Vi er i en tidlig del av etterforskningen og dette er informasjon vi ennå ikke har tilgjengelig.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Sendt til UNN
De tre dykkerne som er sendt til UNN Tromsø for behandling, har vært innom trykktanken ved sykehuset.

- Etter forholdene står det bra til med de, sier Marit Einejord som er pressevakt ved sykehuset.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Trykktanken er en del av akuttberedskapen for nordområdene. Den kan behandle dykkersyke og kullosforgiftning. Tanken ble åpnet i 2012 og en av tre tanker i Norge som har denne kapasiteten.

Pluragrotten er den største vannfyllte grotten i Norge, hovedløpet har også et utall sideganger og passasjer som følge av ras og overtrykksløp som er dannet ved stor vannføring, ifølge Reel Action Diving.

Solid erfaring
I krystallklart fjellvann kan man gjøre alt fra caverndykking i grotteåpningen, til utforskingsdykk med trimix, en blanding av oksygen, helium og nitrogen, som pustegass.

Se video av grottedykking i Plura i videovinduet over. an.no har fått tillatelse fra Heidemarie Nordahl til å vise videoen fra 2010.

Det forutsettes at man er sertifisert grottedykker, og har erfaring i forhold til det nivå man ønsker å dykke på.

Fra tjernet utenfor grottens utløp er det to veier inn til ett luftkammer, avstanden er 314 meter gjennom «froskeløpet» og 438 meter gjennom «hovedløpet».

Største dybde langs hovedlinen er 33 meter, en guideline som er lagt ut av dykkere, for å få oversikt over kammeret. Luftkammeret er ca 246 meter langt og varierer mye i størrelse.

(Artikkelen fortsetter under kartet)

- Fryktelig trist
Leder i Norsk Grottedykkerforbund, Morten Dyrstad, sier denne sporten svært sjelden rammes av alvorlige ulykker.

- Det er i utgangspunktet en trygg sport, så dette var en fryktelig trist beskjed å få. Vi tenker på de pårørende i en situasjon som denne, sier han til an.no.

Dyrstad sier at Plurasystemet har utfordringer for de fleste.

- Systemet er veldig stort og innbyr til dykking på alle nivåer. Deler av systemet er krevende, og normalt sett tilbringer man en del tid der for å bygge seg kompetanse før man bryner seg på de tøffeste partiene.

At Plurasystemet tiltrekker seg grottedykkere fra utlandet, er Dyrstad godt kjent med.

Lignende ulykke
- I Norge har vi mange flere og større grotter enn landene rundt oss, og det gjør at det kommer en del dykkere fra nabolandene våre, sier Dyrstad.

I 2006 omkom en dykker i det samme grottesystemet i Plurdalen.

Den omkomne dykket sammen med en annen da han fikk problemer i dypet.

Makkeren fikk kameraten opp på 75-meters dyp, hele 1.200 meter inne i fjellet, men livet stod ikke til å redde. Dykkeren hadde fått problemer på 110 meters dyp 1.300 meter inn i grottesystemet.

I 2006 hentet et britisk team av grottedykkere, med bred erfaring fra lignende jobber, opp den 37 år gamle mannen som omkom i grottestystemet.

- Dykkerne har i helga foretatt prøvedykk på stedet. I tillegg er utstyr bragt på plass, montert og testet, sa operasjonsleder Geir Rise ved Helgeland politidistrikts operasjonssentral til Rana Blad da.

VIDEO: Se video av det enorme grottesystemet i Plurdalen.

 

Les flere saker i Avisa Nordland

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere