(Nettavisen) OSLO: I natt meldte politiet at tre av de fornærmede var hardt skadd, men lørdag sier politiet at alle er utenfor livsfare.

Les også: To drept utenfor homo-utested i Oslo: - Dette viser at vi må ha en enda større pride-feiring

Gjerningsmannen ble pågrepet kort avstand fra åstedet for drapene. Mannen som er pågrepet, en 42 år gammel norsk statsborger med iransk bakgrunn, er kjent for politiet og Politiets sikkerhetstjeneste (PST) fra før.

To personer er drept, ti alvorlig skadd og elleve lettere skadd etter skytingen. Ingen av de skadde har livstruende skader, opplyste politiet på en pressekonferanse lørdag formiddag.

Fant to våpen

Han har flere tidligere domfellelser, blant dem for bæring av kniv på offentlig sted. Han har også en narkodom på 120 dager.

Les også: Gjerningsmannens bolig gjennomsøkt

– Det var litt dramatikk, det ble en løpetur etter ham nedover gata der han ble pågrepet, sa innsatsleder Tore Barstad i Oslo politidistrikt.

– Vi har funnet to våpen, sa han til en samlet presse lørdag morgen.

Skytingen skjedde i Rosenkrantz' gate, ved London pub, en pub for homofile. Skytingen skjedde bare 12 timer før den store pride-paraden. Paradens rute er blant annet like ved åstedet. Det siste er at det skal ha vært tre åsteder: London Pub, Herr Nilsen og et tredje serveringssted.

Politiet sier skytingen trolig startet på utestedet Per på Hjørnet, og det var her de to som ble drept, befant seg. Gjerningsmannen skal deretter ha gått nedover mot London pub, skriver NTB.

Folk ble sett løpende fra stedet, og de som løp, ropte også for å advare andre om skyting.

Skyting ved utesteder

Skytingen startet i 1.15-tida da mannen kom til utestedet Per på hjørnet utenfor Oslo tinghus. Der forteller vitner at han tok ut et våpen fra en bag og begynte å skyte.

Deretter gikk mannen ned Rosenkrantz' gate til homsepuben London. Flere vitner forteller til NTB at pridefeirende pubgjester kastet seg ned på gulvet i panikk da de hørte lyden av skudd.

Det er flere åsteder, ifølge politiet, og et stort område er sperret av. I morgentimene lørdag var de grundige tekniske undersøkelsen godt i gang. Det er satt opp en rekke markører for å markere funn og lignende.

Kort tid etter at skytingen startet, løp folk ut i gata i panikk og ba andre komme seg vekk fra området. Det ble avfyrt en rekke skudd. Mannen ble pågrepet av politiet klokka 1.19.

Politiet har opplyst at de fikk god hjelp av personer på stedet.

Pride avlyst

I forbindelse med skytingen er lørdagens Pride-parade, samt Pride park og andre arrangementer i forbindelse med Oslo Pride avlyst.

Det kunngjorde Oslo Pride lørdag morgen. De opplyser at de avlyser etter råd og tydelig anbefaling fra politiet.

– Nå skal vi følge politiets anbefalinger og ta vare på hverandre. Varme tanker og kjærlighet går til pårørende, skadde og andre berørte. Vi skal snart være stolte og synlige igjen, men akkurat i dag skal vi holde og dele pridemarkeringene hjemmefra, sier leder Inger Kristin Haugsevje i Oslo Pride og leder i FRI – Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold, Inge Alexander Gjestvang, i en pressemelding.

– Plukket opp våpen

NRKs reporter Olav Rønneberg så hendelsen.

– Jeg så en mann komme til stedet med en bag, han plukket opp et våpen og begynte å skyte, sier Rønneberg.

Et vitne NRK har snakket med var inne på London Pub:

– Jeg var i ytre bar på London da det skjedde. Jeg merket bare at det kom et skudd, og jeg ble truffet av en glasskårbit. Det kom flere og flere og flere skudd, så jeg rømte inn på indre bar og forsøkte å få med meg så mange som mulig, sier han til NRK.

Det var store politistyrker på stedet, og ambulansepersonell hjalp de skadde. Politiet ba folk trekke seg vekk fra krysset mellom Kristian IVs gate og Rosenkrantz' gate.

20 politibiler

Nettavisens reporter på stedet fortalte at det var et massivt politioppbud, minst 20 politibiler og 11 ambulanser. Bevæpnet politi var på stedet, utstyrt med hjelm og skuddsikre vester. Det er også observert mange gråtende mennesker i gatene.

- Jeg observerer minst tre blodige personer. En person hadde det som formentlig var en skuddskade i armen, sier Nettavisens reporter Farid Ighoubah.

Alle utestedene i området, som er rett ved ærverdige hotell Bristol er tømt og stengt. Politiet avhører vitner og fornærmede på stedet.