*Nettavisen* Nyheter.

To personer løslatt i Vålnes-saken

Foto: Sigmund Krøvel-Velle (NTB scanpix)

Totalt fire personer siktet for drapet, etter at politiet løslot to personer fredag kveld.

02.11.12 20:32

Politiet har ikke flere mistenkte nå, etter at fire personer er pågrepet og siktet for drap på den forsvunne Per Vålnes (50).

Politiet har de siste dagene totalt pågrepet seks personer. Fredag kveld er imidlertid to av de pågrepne, en 31-åring fra Tromsø og en 30-åring fra Balsfjord, løslatt. Politiet sier at de begge anses som sjekket ut av saken.

En mann på 39 år, som er bosatt i Balsfjord, er fremdeles siktet, og blir trolig framstilt for fengsling mandag.

– I alle fall de to som bor i Balsfjord tilhører bekjentskapskretsen til Per Vålnes, sa regionlensmann Andreas Nilsen tidligere fredag.

Mest lest på Nettavisen:

Ikke funnet
Alle de fire er siktet for forsettlig drap eller medvirkning til dette. Nilsen bekrefter at mistanken mot noen av de fire ble vakt allerede i april. Da ble også Kripos koblet inn, og forsvinningssaken gikk over til å bli behandlet som et mulig drap.

Per Vålnes er ikke funnet. Politiet antyder ikke lengre flere pågripelser.

– Vi har per nå pågrepet de personene vi har mistanke rettet mot. Noen av de seks er pågrepet på grunnlag av langvarig arbeid. Men det er også slik at arbeidet de siste dagene har hatt stor betydning for oss, sa Nilsen fredag.

Isolat
De tre som fredag ble framstilt for varetektsfengsling har alle gitt sitt samtykke til fengsling etter den strenge påstanden om fire ukers fengsel, hvorav to i isolat.

– Det innebærer at de ikke skal ha noen kontakt med omverdenen. De skal være isolert fra alle, med unntak av dem som er satt som voktere, sier Andreas Nilsen.

Politiadvokat Morten Hermansen sa til NTB tidligere fredag at politiet har en mistanke om at alle de tre har vært sammen om drapet. De tre er Per Vålnes' 40 år gamle samboer, 39-åringen som flyttet inn til henne kort tid etter forsvinningen og en 41-åring som er i bekjentskapskretsen til Vålnes.

50-årslag
Det er bekreftet at alle disse tre var til stede på 50-årsdagen hans 26. november i fjor. Regionlensmann Andreas Nilsen bekreftet torsdag at 50-årslaget fire dager før Vålnes ble meldt savnet, er interessant. Flere medier har lansert som en polititeori at det var her Per Vålnes ble tatt av dage – i sitt eget hjem i Balsfjord. Nilsen vil ikke kommentere dette etter de siste pågripelsene.

– Det er åpenbart at hjemplassen til Per Vålnes og hjemplassen til hans samboer er viktig. Vi vet alle at det ble holdt et 50-årslag der noen få dager før han ble meldt savnet. Det er klart at vi i likhet med mediene skjønner at dette er sentralt. Ut over det ønsker jeg ikke å kommentere 50-årslaget, sier lensmannen.

Systematisk plan
NTB vet at politiet sitter på et stort etterforskningsmateriale etter månedsvis med etterforskning og overvåking av alle de tre som fra før var siktet. Politiet har gitt uttrykk for at de har god kontroll og jobber systematisk etter en plan.

Nilsen bekrefter at det har vært en del av denne planen å pågripe også de tre siste. Men han avviser at det er et taktisk trekk fra politiet å pågripe dem fredag for å kunne avhøre dem gjennom hele helgen. Nå er altså to av de pågrepne løslatt.

Politiet ønsker ikke å si om de omfattende tekniske undersøkelsene i boligen har resultert i funn av betydning. Undersøkelsene ble satt i gang etter at saken tok en dramatisk vending med arrestasjonen av den 40 år gamle tidligere samboeren til Vålnes.

– Både de tekniske undersøkelsene og den taktiske etterforskningen i form av nye vitneavhør vil fortsette i mange dager framover, sier Andreas Nilsen. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.