Foreleggene er ikke vedtatt, og saken oversendes til retten for beramming, opplyser Spesialenheten for politisaker i en pressemelding.

I fjor vår kroppsvisiterte betjenter fra politiet i Øst politidistrikt en mindreårig gutt med lommelykt utendørs, noe Nettavisen omtalte, som en av flere medier.

Hendelsen, som ble tatt opp på video av politiet, viste at gutten sto i underbuksen, og at betjentene tilsynelatende ba om å «se under» kjønnsorganene hans.

Spesialenheten opprettet senere etterforskning av hendelsen.

- Spesialenheten fant det bevist at tjenestepersonene foretok en straffbar handling ved sin samlede håndtering av ransakingen. Den ble utført med å lyse med hodelykt ned i guttens truse og med øvrige ungdommer som delvis tilskuere. Ransakingen var på denne måten krenkende og uforholdsmessig, skriver Spesialenheten.

- Et falskt inntrykk

Fra den usladdete videoen Nettavisen har sett, kommer det fram at gutten selv gjør opptaket av ransakelsen. Politibetjenten ber om å se under kjønnsorganet hans, mens gutten delvis følger instruksjoner fra politiet og delvis stritter imot.

Politiet var også klar over at videoen sirkulerte på sosiale medier, og Marius Gunnerud, seksjonsleder for nærpoliti i Follo, fortalte da at videoen ikke ga et klart bilde av hele hendelsesforløpet.

Les også: Politiet advarer mot ny, utspekulert svindel-metode

- Videoen gir et falskt inntrykk av hvordan dette foregikk. Dette foregikk bak en vegg, ikke i påsyn av noen andre. Det er hans eget kamera som filmer. Den lille videosnutten er ikke representativ for hendelsen. Han ble godt forklart og var innforstått med hva som skulle skje, fortalte Gunnerud til Nettavisen.

Og han la til:

- På generelt grunnlag så har vi hjemmel til å visitere etter straffeparagraf 10, og vi har også hjemmel til å ransake etter straffeparagraf 195. Så vi har muligheten til det. Når vi har grunnlag for det, så ransaker vi der det er nødvendig. Men det må være forholdsmessig. Vi prøver å gjøre det så skånsomt som mulig, vi ønsker ikke å gjøre noen forlegne. Men vi har også en jobb vi må gjøre, avslutteT seksjonslederen.

Må være forholdsmessig

Nettavisen snakket også med Dagfinn Hessen Paust, som er advokat og nestleder i foreningen for tryggere ruspolitikk. Han fortalte at det fantes argumenter, både for og imot ransakelsen.

- Det er to ting her: Politiet har i utgangspunktet anledning til å kikke nedi folks undertøy ved ransakelser, men dette er ikke noe de skal gjøre på åpen gate eller med publikum. Normalt vil slike undersøkelser skje ute av syne i en cellebil eller i arresten, forteller Paust til Nettavisen.

Og fortsatte.

- Nå vet jeg ikke hva mistanken gjaldt i denne saken, men ransakelser skal være forholdsmessige, slik at det skal være god grunn til å foreta inngripende undersøkelser. Skal politiet ned i undertøyet til noen, må det være grunn til å tro at det finnes noe av betydning for saken der. De skal ikke lete for sikkerhets skyld. Det bør også være skjellig grunn til mistanke om lovbrudd av et visst alvor. Det at gutten i videoen er under 18 år, skjerper forholdsmessighetsvurderingen ytterligere.

NTB/Nettavisen