Nyheten om at polititjenestemann som var involvert i drapet på Breonna Taylor (26) slipper drapstiltale, har ført til demonstrasjoner og uro flere steder i USA, blant annet i New York, Boston, Washington og Los Angeles, melder nyhetsbyrået AFP.

Politiet i Louisville bekrefter at to av deres betjenter er skutt. Tilstanden til de to politibetjentene er ikke kjent, men konstituert politisjef Robert Schroeder sier begge behandles på sykehus og at det ser ut til at de klarer seg.

Les også: Trump vil ikke love en fredelig maktovertakelse

Skyteepisoden skal ha skjedd rundt klokken 20.30 lokal tid. Betjentene rykket ut til meldingen om at det var avfyrt skudd i et kryss der mange mennesker hadde samlet seg.

En person som er mistenkt for skytingen, er pågrepet, opplyser politiet.

Breonna Taylor ble skutt og drept i sin leilighet av sivilkledd politi i mars. Hennes død har satt ny fart i Black Lives Matter-bevegelsen og kravet om å sette en stopper for urettmessig politivold.

Store demonstrasjoner

I Louisville og i flere andre byer i USA oppsto det demonstrasjoner etter kunngjøringen om at en av politimennene slipper drapstiltale etter at afroamerikanske Breonna Taylor ble drept under en politirazzia.

Demonstranter samlet seg i Louisville da kjennelsen kom, og de hadde håpet på strengere tiltaler. Senere på dagen ble flere demonstranter pågrepet av politiet.

Protestene spredte seg natt til torsdag til flere byer som New York, Boston, Washington og Los Angeles. De meste omfattende demonstrasjonene var i Louisville, den største byen Kentucky. Her brukte politiet sjokkgranater for å spre demonstranter som hadde samlet seg i Jefferson Square Park.

Nasjonalgarden inn

Guvernør Andy Beshear i Kentucky sier et begrenset antall soldater fra nasjonalgarden settes inn for å beskytte «kritisk infrastruktur» som blant annet sykehus.

Ordfører Greg Fischer i Louisville sier tiltalen bekrefter at det var rett å avskjedige politimannen som avfyrte skuddene som drepte Taylor. Fisher sier videre at saken ikke er over og at FBI fortsatt undersøker saken.

Beslutningen ble tatt av en storjury i delstaten Kentucky onsdag. 26 år gamle Taylor ble drept da politiet skulle gjennomføre en husransakelse i Louisville 13. mars.

Tre sivilkledde politifolk tok seg inn i Taylors bolig på jakt etter narkotika, og kjæresten hennes skjøt og såret én av dem. Han forklarte senere at han handlet i selvforsvar og trodde det var kriminelle som brøt seg inn.

Politifolkene svarte med å skyte inn i boligen, og Taylor ble truffet flere ganger. Kjæresten som skjøt ble ikke truffet av kulene fra politiet.

Trump hyllet Kentuckys riksadvokat

Riksadvokat Daniel Cameron i Kentucky sier politifolkene handlet i tråd med loven da de skjøt tilbake mot Taylors kjæreste. Ingen blir derfor tiltalt som følge av at Taylor mistet livet.

President Donald Trump lot seg imponere av den republikanske riksadvokaten for håndteringen av saken og siterte Cameron på at «rettferdighet er ofte ikke enkelt» på en pressekonferanse onsdag.

– Jeg sa, skriv det ned for meg, fordi jeg syns det er en utmerket uttalelse, sa Trump, som kalte Cameron «briljant».

– Han håndterer det veldig bra, sa Trump videre.

(©NTB)