To radiotunger

Eierne av Kanal 4 taler med to tunger. Slikt kan det bli mye radio av, men det skurrer i ørene.

20.06.08 11:05

Sjefredaktør Gunnar Flikke i Adresseavisen og flere andre profilerte redaktører i avisene på det opprinnelige eierlaget i Kanal 4, har uttrykt skepsis over at TV 2 har overtatt aksjemajoriteten i selskapet.

De frykter overkjøring fra TV 2s side, og de ser for seg den samme selvopptatt Oslo-dominansen som man finner i andre riksdekkende medier.

Slike synspunkter er naturlige når man i søknaden vektla distriktsprofil basert på et spredd eierskap av mange tradisjonsrike aviser, som alle har behov for å fornye seg i en elektronisk tidsalder.

TV 2s inntreden med brask og bram på eiersiden rimer rett og slett ikke helt med konsesjonssøknaden. Men Flikke & co taler med to tunger når de målbærer sin skepsis overfor TV 2. Ifølge direktør Hans Erik Matre i Schibsted har Kanal 4 selv tatt kontakt med TV 2 for å få til en slagkraftig mediekonstellasjon.

Det er ikke vanskelig å forstå bakgrunnen. Et operativt P4 med P5-konsesjon blir en brysom konkurrent for nykommeren. I tillegg satser Scandinavian Broadcasting Systems friskt på Radio 1, som i årevis har tapt store penger.

I dagens marked er det rett og slett ikke annonsekroner nok til å holde liv i alle tre, i alle fall ikke med de ambisjonene man har flagget for å få konsesjonen. Markedet for radioreklame er på mellom 350 og 400 millioner kroner. P4s kostnader lå på nesten 200 millioner kroner i fjor.

Kanal 4 har tatt mål av seg til å lage bedre radio, og skal i tillegg dekke inn konsesjonsavgiften på 160 millioner kroner over en tiårs periode. Allerede i januar advarte Propaganda mot at dette regnestykket ikke går opp.

Derfor har Kanal 4-eierne, som opprinnelig fikk konsesjonen, tatt kontakt med TV 2 for å få den nødvendige drahjelpen i konkurransen med P4. Vi skal ikke påstå at det har vært avtalt spill, men det skurrer i alle fall i ørene når redaktørene uttrykker sin skepsis til Valebrokk.

De har selv bedt om Valebrokks hjelp.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.