To savnede menn funnet i live

Foto: Bendiksby , Terje (SCANPIX)

Overnattet ute i uværet.

27.08.13 15:20

- Vi kan bekrefte at de to mennene som var savnet i Steigen, er funnet i live og i god behold. De ble funnet av et redningshelikopter som ble satt inn i søket etter dem, sier operasjonsleder Per Sverre Steinbakk ved Salten politidistrikt til Avisa Nordland.

Han kan foreløpig ikke sin noe om hvor de to mennene - en i 20-årene og en i 40-årene - ble funnet, og avventer nærmere opplysninger fra leteområdet.

- Nå er vi bare glad for at begge er i god behold, sier Steinbakk.

Vakthavende redningsleder Jakob Carlsen ved Hovedredningssentralen i Nord-Norge bekrefter til an.no at Sea King'en meldte om «funn» klokken 14.23 tirsdag. Da hadde redningshelikopteret akkurat klart å ta seg inn til Storvatnet i Steigen, fordi skydekket lettet.

- De er funnet i forholdsvis god behold, men de var nedkjølt og sultne, sier Carlsen.

Den ene av mennene ble fraktet til Nordlandssykehuset i Bodø for ytterligere sjekk, mens den andre ble satt av på hytta hvor turkameratene har oppholdt seg siden søndag.

Ifølge Carlsen har de to mennene forklart at de veltet da det blåste opp ved det ni kilometer lange vatnet i Steigen.

- De klarte ikke ta seg tilbake til hytta. De har overnattet ute i natt, sier redningslederen.

Dette har skjedd:
Det var klokka 03.47 tirsdag at politiet fikk melding om at to menn ikke hadde kommet hjem etter en båttur på Storvatnet i Steigen i Nordland.

De er en del av et turfølge på fire. Hytta som de fire i turfølget har benyttet ligger i et ulendt terreng uten vei og nesten uten mobilforbindelse.

Ifølge politiet forlot de to savnede personene hytta i skumringen mandag kveld. Formålet var å ta båten - som har motor - til nordenden av vatnet for å dorge.

- De ble sist observert da de forlot hytta, sier politinspektør Heidi Kløkstad i Salten politidistrikt til an.no.

Båten som de trolig har benyttet er ikke sett av de foreløpige letemannskapene som er i sving ved hytta i sørenden av Storvatnet.

- Han var sterk
Klokken 07.00 lyktes Sea King i å frakte fire personer fra Røde Kors inn i området, men på grunn av været måtte helikoptret landet ved Lommervatnet.

Ifølge Bård Johan Olsen, som bor i Straumfjord, hvor de fire skal ha startet turen søndag, er det dårlig vær i området ved 11-tiden:

- Det blåser, regner og det er skodde. Men det er bedre nå enn på nattmorgenen, sier Olsen til an.no.

- I natt var «han sterk» og det var enormt med nedbør, fortsetter kjentmannen som fraktet Røde Kors-mannskaper med båt nærmere fjellet de må forsere.

Forsvarshjelp
Været tidligere i natt medførte at letemannskapet måtte ta seg inn til hytta ved Storvasseidet til fots. En tur som tar omlag to timer. Ved 9-tiden fikk politiet melding om at de fire fra Røde Kors hadde tatt seg fram til hytta.

Været i området er fremdeles så dårlig at det ikke er mulig for disse å ta seg over vannet dit fiskerne dro, for å starte søk.

- Vi kan ikke gjøre så mye annet enn å vente på tilbakemeldinger fra dem som er på vei inn i området nå, sier Tommy Bech i Salten politidistrikt.

Klokken 09.00 dro ytterligere åtte personer fra Røde Kors ut for å bistå i leteaksjonen.

De åtte skal ta seg fram fra Straumfjorden via Maldåsskaret til Storvassbotn. Det var disse kjentmann Bård Johan Olsen fraktet med båt.

- Turen tar mellom tre og fire timer, sier Olsen til an.no.

Forsvaret er kontaktet for bistand i leteaksjonen. Orion og F16 vil foreta overflygning i området i løpet av formiddagen.

Dårlig vær
Det skal ha vært dårlig vær i området mennene befant seg.

De la ut for å dorge ved 21-tiden mandag kveld.

- Været var veldig dårlig, så de har kanskje slitt med å komme seg tilbake, sier Kaalaas.

De to savnede har bostedsadresse i Bodø, og skal ikke være godt kjent i området, men begge er erfarne båtfolk.

Storvatnet - som er ni kilometer langt - er den største innsjøen i Steigen med sine 6,6 kvadratkilometer.

Les flere saker i Avisa Nordland

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.