RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

To savnede svenske reportere satt fri i Syria

Sist oppdatert:
De to svenske reporterne som ble bortført i Syria i november i fjor, er sluppet fri og er i god behold.

- Alt tyder på at de er blitt godt behandlet. De er i god behold, forteller Erik Aasheim, kommunikasjonsrådgiver i Miljøverndepartementet, til nyhetsbyrået TT.

Aasheim er en nær venn av Magnus Falkehed, og han snakket onsdag med vennens kone. Han reiste selv til Libanon etter bortføringen for å hjelpe til i arbeidet med å få dem frigitt.

Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) opplyste onsdag at en svensk reporter befant seg i Libanon, og kort tid etter bekreftet svensk UD at både fotograf Niclas Hammarström og frilansjournalist Magnus Falkehed er sluppet fri. De ble da tatt hånd om på den svenske ambassaden i Beirut.

De to svenskene ble bortført 23. november i fjor, mens de var på frilansoppdrag i det borgerkrigsherjede Syria. Situasjonen for journalister er svært utsatt i landet. En aktivist har tidligere opplyst at de to var på vei ut av Syria da de ble tatt like ved grensen til Libanon.

Ifølge den svenske avisen Expressen ble de tidlig onsdag morgen ført over den samme grensen. Nyhetsbyrået AFP sier at en av svenskene kom til Beirut onsdag, mens den andre ble sluppet fri allerede lørdag.

- På ambassaden
- Det stemmer at de er frigitt. Vi setter selvfølgelig pris på dette og på at de kan gjenforenes med sine familier. De blir nå tatt hånd om av personell ved vår ambassade i Beirut, sier pressekontakt Camilla Åkesson Lindblom i Sveriges utenriksdepartement.

Departementet kan ikke gi noen flere detaljer eller si hvordan det står til med de to. UD henviser til svensk politi, som har ansvar for bortføringssaker.

Utenriksminister Carl Bildt sendte onsdag ut denne twittermeldingen: «Jeg vil bare takke alle fra forskjellige myndigheter og andra som jobbet med å få våre svenske journalister i Syria sluppet fri».

Erik Aasheim bekrefter at det har pågått forhandlinger for å få til frigivelsen, men ønsker ikke å kommentere dette ytterligere.

Falkehed og Hammarström er begge svært erfarne pressefolk. Førstnevnte har i mange år hatt base i Paris, der han jobber for blant annet Dagens Nyheter, mens sistnevnte nylig fikk prisen «årets journalist» i Sverige for en stor fotoserie fra nettopp Syria.

Beskutt
Det er uklart hvem som bortførte de to svenske journalistene. En ung syrisk kvinne som var til stede under kidnappingen, fortalte at de ble beskutt av kidnapperne og at de derfor var tvunget til å stanse bilen de satt i. I slutten av november fortalte hun også at hun og sjåføren forsøkte å holde igjen svenskene.

- Vi forsøkte å beskytte svenskene med kroppene våre, men angriperne dro dem løs, sa Afrah til Aftonbladet. Sammen med sin mann organiserte hun turen for fotografen Hammarström og reporteren Falkehed.

De skal ha befunnet seg i en bil nær grensen til Libanon da flere andre biler nærmet seg. Mennene i bilene begynte å skyte med automatvåpen over bilen som svenskene satt i, dermed var de nødt til å stanse, ifølge Afrah. Hun fungerte som tolk og fikser for svenskene og skal tidligere ha hjulpet flere utenlandske journalister med å ta seg inn i Syria fra Libanon.

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere