*Nettavisen* Nyheter.

To småpartier i avgjørende roller

De er veldig små, og står begge i fare for å ramle ut av Stortinget fordi de kan havne under sperregrensen på fire prosent. Like fullt er de svært viktige når regjeringsspørsmålet skal avgjøres etter valget i 2005.

24.08.04 16:25

Ja, både Venstre og Senterpartiet kan faktisk komme til å spille en helt avgjørende rolle for hva slags regjering vi vil få.

Dersom Venstre blir uten representasjon på Stortinget etter valget om et år, vil det også få konsekvenser for Kristelig Folkepartis holdning til et regjeringssamarbeid med Høyre. I 2001 var det av avgjørende betydning for Kjell Magne Bondeviks vilje til å danne regering at også Venstre ble med.

Selv om det fantes gode grunner for å betegne regjeringen som Høyre-dominert, ble bildet noe penere fra Kristelig Folkepartis synsvinkel ved at det var to sentrumspartier som var med i koalisjonen. Hvis Venstre nå skulle falle ut, vil neppe Kristelig Folkeparti fortsette et regjeringssamarbeid alene med Høyre. Slik vil det også bli selv om Høyre og Kristelig Folkeparti skulle få flertall på Stortinget sammen med Fremskrittspartiet.

Kristelig Folkeparti vil neppe heller opptre som et erklært støtteparti for en ren Høyre-regjering som samtidig ville være avhengig av at Fremskrittspartiet skulle støtte dannelsen av en slik regjering.

På den andre siden av dagens skillelinjer i norsk politikk, betyr det utvilsomt en god del for Arbeiderpartiets regjeringsprosjekt at også Senterpartiet er en del av dette prosjektet. Da kan betegnelsen sentrum-venstre med en viss rett benyttes om den påtenkte koalisjonen mellom Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet. Og det vil mildne inntrykket av at Arbeiderpartiet har gitt store politiske innrømmelser overfor SV som har vært Arbeiderpartiets argeste fiende siden begynnelsen av 1960-årene.

Trolig vil også SV ha store problemer med å gå inn i et regjeringssamarbeid med Arbeiderpartiet dersom styrkeforholdet mellom de to partiene blir veldig ujevnt. Det vil faktisk bli enklere for både Arbeiderpartiet og SV og gjøre alvor av regjeringsprosjektet dersom også Senterpartiet blir med.

Derfor er det også interessant at partileder Åslaug Haga har tatt en "Jagland" ved å si at Senterpartiet vil være uinteressert i å diskutere regjeringssamarbeid dersom partiet får en oppslutning som er lavere enn ved valget i 2001. Det betyr at Senterpartiet hopper av det hele, dersom partiet får en lavere oppslutning enn 5.6 prosent av stemmene ved valget om et år.

På denne måten kan et dårlig valgresultat for Senterpartiet bety kroken på døra for en sentrum-venstre-regjering etter valget. Da vil også mulighetene øke for at det må bli Arbeiderpartiet alene som danner regjering hvis det blir et flertall på Stortinget som består av Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet.

Diskuter norsk politikk her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.