På bildet øverst i saken ser du en kvinnelig tigger på et gatehjørne på Grønland i Oslo. Omtrent femti meter bort i gaten sitter en annen kvinnelig tigger.

Nå opplyser politiet til Nettavisen at tiggere etter all sansynlighet blir et vanlig syn for Oslo-borgere også i år.

- Frankrike og Nederland har begynt å kaste ut romfolket fra sine parker. På grunn av dette forventer vi en økning i antall tiggere til Norge og Oslo. Det er naivt å tro at ingen av disse kommer til Norge, sier politistasjonssjef Bjørn Åge Hansen ved Sentrum politistasjon i Oslo til Nettavisen.

- Vet ikke hvor mange det er
På sensommeren i fjor gjorde politiet en opptelling av antall tiggere i hovedstaden. Den viste at det var 200 stykker, men her telte politiet også med gatemusikanter. I 2011 har de ikke gjort en lignende opptelling.

- Dermed vet vi ikke hvor mange tiggere det er i Oslo. Uansett er det ikke ulovlig å tigge, men vi slår ned på de tiggerne som kommer helt opp i ansiktet på folk, såkalt aggressiv tigging, fortsetter Hansen.

- En stor papirmølle
«Tiggeparagrafen» ble opphevet i begynnelsen av 2006. Siden den gang har det vært lov å tigge så lenge man ikke sitter på privat grunn. Flere norske byer har innført et tiggerregister, hvor de som tigger må registrere seg hos politiet. Et slikt register finnes ikke i Oslo.

- Det er jo mye større gjennomstrømning av folk her, noe som fører til at et register den ene dagen ikke blir riktig den neste dagen. Et slikt register blir en stor papirmølle som ikke endrer noe i tilstrømningen av antall tiggere, forklarer Hansen.

Ønsker lovendring
Politiet i Oslo ønsker på sin side en lovendring som sørger for at utenlandske statsborgere ikke får lov til å tigge i Norge.

- Dette er et forslag vi har spilt inn for Justisdepartementet, men vi er nok en del av Europa enten vi vil det eller ikke. Norge er et rikt land og mange kommer hit også av den grunn og når våren kommer, kommer det også flere tiggere hit. Verden hadde vært enklere hvis det ikke var lov å tigge, men vi må forholde oss til den verden vi lever i, fastslår Hansen.

Politiet i Asker og Bærum, samt Bergen har innført et tiggerregister i Norge.