RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

To tredeler av kjøttprodukter feilmerket


Nesten to tredeler av kjøttproduktene som ble testet var feilmerket.
Nesten to tredeler av kjøttproduktene som ble testet var feilmerket. Foto: Thomas Winje Øijord (NTB scanpix)
Da Mattilsynet sjekket merking av allergener i mat, fant de feil ved over halvparten av varene. For kjøttvarer var neste to tredeler feilmerket.

Tilsynet tok spesielt for seg kjøttprodukter da de for tredje år på rad gjennomførte undersøkelsen «Merkesjekken», skriver Aftenposten.

– Feilmerking av allergener kan medføre helsefare for allergikere. Riktig merking er veldig viktig for at de skal føle seg trygge, sier Ingvild Tømmerberg Sletta i Mattilsynet.

Det er særlig tre punkter det syndes mot: merking av allergener, merking av tilsetningsstoffer og angivelse av hvor mye kjøtt det er av en gitt type, for eksempel andelen lammekjøtt i et produkt merket som «lammepølse». Merkingen av allergener var for dårlig ved 74 av de 137 produktene som ble undersøkt.

Kjøtt- og fjærfebransjens Landsforbund (KLF) sier de foreløpig ikke har rukket å gå i dybden på rapporten, som de fikk på mandag.

– Regelverket skal følges og det ønsker vi å gjøre. Dette er ikke vond vilje, men vi har rett og slett ikke forstått hva regelverket sier, sier sjefveterinær Ida Mathisen i KLF. I 2014 kom det et nytt regelverk, og bransjen mener Mattilsynet tolker dette annerledes enn produsentene gjør. Tilsynet ønsker dialog med bransjen om regelverket.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere