*Nettavisen* Nyheter.

To tunge år for Leo Burnett

Det har vært to elendige år for Leo Burnett, en av norsk reklames store pengemaskiner. Underskudd på nesten 100 millioner kroner og tilsvarende store tilskudd fra eieren har vært nødvendig.

20.06.08 11:04

Etter to år med underskudd på 90 millioner kroner i eierselskapet West Wacker Holding, må det drastiske omveltninger til for å snu Leo Burnett.

Det har gått rykter i reklamebransjen om at alt fra oppsigelser til total nedleggelse av byrået er mulig. Propaganda skrev tidligere i dag at byrået vurderer flere løsninger. Avtroppende konsernssjef for Leo Burnett Nordic Morten Polmar opplyste at det er store endringer på gang i reklamebyrågruppen.

Etter det Propaganda kjenner til ligger byrået i forhandlinger om å selge sisteleddenheten som nå heter P.O.P, et selskap som siden 2001 har tapt nærmere tre millioner kroner. Landets største kommunikasjonsbyrå vurderer også om det er hensiktsmessig for dem å eie to reklamebyråer, Kitchen og Leo Burnett Reklamebyrå.

Hvordan Leo Burnett Gruppen blir seende ut i fremtiden, er ikke godt å si, men at de ikke blir like dominerende som de har vært i norsk reklamebransje det siste tiåret, er sannsynlig. Propaganda gir deg bakgrunnen for hva som har skjedd med byrået de siste årene.

Leo Burnett AS eies i Norge av et selskap som heter West Wacker Holding AS, et selskap som i sin tur er eid av amerikanske Leo Burnett Group Inc., som ble slukt av franske Publicis da de fusjonerte med Bcom3 for ett år siden.

De siste tre årene viser regnskapene til West Wacker Holding AS viser at inntektene har blitt redusert med over 100 millioner kroner siden toppåret i 2000, et år de omsatte for 312 millioner kroner og fikk et driftsresultat på drøye syv millioner kroner.

Det var året etter unnabakken begynte. I 2001 var omsetningen redusert til 298 millioner kroner og driftsresultatet hadde falt til minus 38,8 millioner kroner. I fjor fortsatte nedturen. Omsetningen endte på 210 millioner kroner, mens underskuddet ble på rekordstore 51 millioner kroner på driften.

I samme periode ble antall ansatte i konsernet redusert fra 185 til 137 personer. Bare Bates Gruppen har opplevd en tilsvarende reduksjon i antall ansatte. Byrået har blitt redusert til en tredjedel av det de var for fire år siden.

Men de ansatte i Leo Burnett er ikke trygge i jobben, skal vi tro Morten Polmar. Tidligere i dag sa han følgende til Propaganda.

- Jeg kan ikke utelukke at vi blir betydelig færre ansatte.

For å klare seg gjennom de siste årene har byrået vært avhengig av betydelige tilskudd fra sin amerikanske eier. I årsberetningen til Leo Burnett AS skriver styret følgende:

Grunnet betydelige underskudd i både 2001 og 2002 er egenkapitalen tapt. Etter at kroner 105,5 millioner kroner i gjeld til morselskapet er konvertert til egenkapital, og fusjon med datterselskapene er gjennomført har selskapet igjen en akseptabel egenkapital.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.